Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Külső zajforrás tűrése hétvégén?

Külső zajforrás tűrése hétvégén?

Figyelt kérdés

Két éve megvették a mellettünk lévő telket romos házzal és hétvégi házat csinálnak belőle.

Nos, most járunk olyan másfél évnél, hogy jó időben (nyáron szinte végig) szombat és vasárnap reggel 7 órakor beton keverő és flex hangjára ébredek.

Kérdeztem a szomszédot mikor várható a befejezés, csak röhögött, hogy az évben még kitart. Mikor jeleztem, hogy kezdje már 9 után, hogy tudjak aludni, mondta, hogy csukjam be az ablakom és vegyek füldugót.

Rendőrség szerint ez szükséges zajkeltes, nyugodtan csinálhatja. Birtokvédelminek sok értelme nincs, évek. Tipp esetleg?

2023. júl. 15. 09:18
 1/6 anonim ***** válasza:
3%
Kelj fel hétkor, ne lustálkodj.
2023. júl. 15. 09:20
 2/6 A kérdező kommentje:

Sok cikket találtam a hétvégi külső zajkeltésről (kerti-, felújítási munkák).

Több helyen írják általános szabálynak, hogy szombatra és vasárnapra külön szabályozás van, viszont jogszabályilag ezt sehol se találom.

2023. júl. 15. 09:22
 3/6 anonim ***** válasza:
24%
Sehol se találod mer még annyi eszed sincs, hogy a helyi rendeletek közt keresd. Egyébként fejtetőre is állhatsz mert ez nem minősül indokolatlan zajkeltésnek mivel munkavégzés céljából szükséges. Menj el dolgozni és akkor megérted mi az. Nem kötelező egész nap aludni.
2023. júl. 15. 09:34
 4/6 A kérdező kommentje:

3: jajj, egyelek meg. Képzeld cica megnéztem a helyi rendeleteket, nem találtam külön szabályozást. Ezért is kérdeztem itt, mert sok cikk megjegyzi a hétvégi zajkeltést, gondoltam van alapja amitől eltérhet az önkormányzat.

És képzeld van munkám, valószínűleg mind pénzben, mind felelősségben messze túl múlja a tiéd, tegnap például hajnali kettőkor tettem le a lantot. Ezért is szeretnék a saját hazamba zavartalanul pihenni hétvégén.

2023. júl. 15. 10:26
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

A prolik munka iránti áhitata félelmetes.

Aki hétvégén 7kor kiveri a szomszédokat flexel az ágyból az egy primitív tahó.

2023. júl. 15. 10:58
 6/6 DK-s ***** válasza:
100%

Első lépésben is, ne higgyél el mindent a rendőrségnek. Rühellnek dolgozni!

Nincs általános érvényű törvényi előírás, mert a helyi önkormányzatok, helyi rendelet formájában eltérhetnek tőle, tehát át kell nézned a helyi szabályozást.

Ha szabályellenes a tevékenység, akkor a rendeleti hivatkozással tegyél bejelentést. Az "sakk-matt" helyzetet ad az illetékes hatóságnak. Máskülönben elindul a hivatali bürokráciában szokásos elemezgetés, nézőpontok váltogatása, hivatkozások-kereszthivatkozások, és tíz év múlva is csak elemezgetni fogják.

Viszont megjegyezném hogy az önkormányzatok csak az idősávokkal rendelkezhetnek, a külső zajforrás szintjének meghatározásában nem!

A szabály az, hogy reggel 6 és este 22 óra között megengedett a zajkibocsátás lakóterületen 50-55 decibelig. Este 10 óra és reggel 6 óra között viszont ez a szint 40-45 decibelre csökken, ha ennél magasabb a zajkeltés, az már csendháborításnak számít.

Egy betonkeverő zajszintje alaphangon is legalább 70 db, a "kisflex" 80 db körüli, a "nagyflex" 100 db fölötti. Tehát a zsaruk szépen "leépítettek", mert büdös a meló.

Ha ekkora paraszt mint írtad, én szó nélkül ráküldeném első körben az építésügyi hatóságot, második körben a NAV-ot, harmadikban pedig a munkavédelmiseket.

Én mint kőműves pontosan tudom, hogy itt valami nagyon bűzlik! Csak szabályok felrúgásával tudnak, csak hétvégén dolgozni. Kerestesd meg a hatóságokkal, hogy melyeket veszik semmibe.

2023. júl. 15. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!