Van egy lakásom, amit én vittem a házasságba, 1/1 tulaj vagyok. Ezen a lakáson a kezdetektől haszonélvezeti joga van a szüleimnek. Ha esetleg gyermek nélkül halnék meg még a szüleim életében, mi lenne a lakással? Kirakhatják a férjemet jog szerint?
És mit lehet tenni jogilag, hogy ez ellen bebiztosítsam a férjemet? Nem tartanám igazságosnak, ha kiraknák, mert együtt viseljük a lakás terheit, nem is laktam itt nélküle, de sajnos el tudom képzelni a szüleimről, hogy megtennék. Mi lehet a megoldás arra, hogy egy esetleges váláskor ne járjon neki rész, de ha egy szép kapcsolat végén ő marad egyedül, ne legyen kirakva?
Ha jól értem, a törvényes öröklés szerint a tulajdonjog rászállna, nem?
A házastársnak az utolsó közösen lakott ingatlanra holtig tartó haszonélvezet jár, szóval elméletileg a halálod után a férjednek is keletkezik haszonélvezeti joga a házra, szóval nem rakhatják ki.
Érdemes lenne erről egy ügyvédet megkérdezni, ha békésen a szülőkkel nem lehet rendezni ezt a kérdést.
Ha közösen illető haszonélvezeti jogról van szó, akkor a haszonélvezetből eredő jogokat egyszerre, egyidejűleg gyakorolhatják, és a kötelezettségek is így terhelik őket.
Ha a haszonélvezeti jog egymást követően illeti meg az érintetteket, akkor sorrendben gyakorolhatják jogaikat. Azaz, a hátrább álló haszonélvező csak akkor jogosult a haszonélvezeti jogát gyakorolni, ha a megelőző jogosult haszonélvezeti joga megszűnt, vagy azzal nem kíván élni. Ennek természetesen csak akkor van jelentősége, ha a haszonélvezeti jogok egyazon tulajdoni hányadot vagy ingatlanrészt terhelnek.
Előfordulhat, hogy eltérő időben keletkezett haszonélvezeti jog esetén nem kerül meghatározásra, hogy közösen illető vagy egymást követő haszonélvezeti jogról van szó. Ilyenkor az időbeli eltérés miatt egymást követő haszonélvezeti jogról beszélhetünk. Például, ha egymást követően 2 özvegyi haszonélvező kerül az ingatlan azonos hányadára, akkor az időben későbbi özvegy csak akkor élhet haszonélvezeti jogával, ha a megelőző özvegy haszonélvezete megszűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!