Miért az állam nyerészkedik azon, ha engem ér sérelem?
A közvetlen szomszédomban egy kocsma üzemel, ami évek óta sok bosszúságot okoz. Rendszeres a csendháborítás és a távozó részeg vendégek a kapum elé pisilnek. Idén kétszer tettem feljelentést, mert éjszaka a nyitvatartási időn túl is még nyitva volt és hangoskodtak. Mindkét alkalommal megbírságokták őket, aztán következő héten kezdődött előről.
Az a pénz amit bírságként befizet, miért az államkincstárat gazdagítja? Nem úgy lenne fair, ha a bírság legalább egy részét a károsultnak adná az állam?
"Rendszeres a csendháborítás és a távozó részeg vendégek a kapum elé pisilnek. Idén kétszer tettem feljelentést, mert éjszaka a nyitvatartási időn túl is még nyitva volt és hangoskodtak."
Itt nincs károd, jogi értelemben. De másnak sincs.
A befizetett bírságnak büntetés jellege van a közösségi szabályok megsértésért, és nem kártérítési (helyreállítási) célt szolgál.
"Az a pénz amit bírságként befizet, miért az államkincstárat gazdagítja? Nem úgy lenne fair, ha a bírság legalább egy részét a károsultnak adná az állam?"
Ne elégedetlenkedj, kérdező, hiszen még jól is jársz. Képzeld el,ha leültetnék a tulajt. Akkor az ő ellátmányát (vagy mi a bánatnak hívják?) a polgárok (köztük a te) adóforintjai fedezné.
“ adóforintjai fedezné.”
Azért ez a mai világban már így nem igaz.
“ Az új kódex rögzíti, hogy az elítéltek – a törvényben meghatározott kivételekkel – kötelesek dolgozni, és fogva tartásuk költségeihez hozzájárulni”
“ pékségtől a vágóhídon át a varrodáig széles tevékenységi kört ölelnek fel, az elmúlt években több mint egymilliárd forint nyereséget termeltek”
Ha valami nyereséget termel, akkor több pénzt hoz, hogy dolgoznak mint a fogvatartásuk. És ez így helyes. Ahelyett, hogy segélyen élne, vagy bűncselekményekből, mások megkárosításából tartana fent magát, kötelezve van munkavégzésre amely fedezi az ő fogvatartását és az állam részére bevételt termel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!