Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Miért nem lehet valakinek 2...

Miért nem lehet valakinek 2 jogostványa különböző országokból?

Figyelt kérdés
Pl nekem van egy Amerikai jogositványom. A magyar már lejárt de elméletileg ha megújitom és Magyarországra költöznék akkor az amerikai jogsit le kellene adnom. Viszont az amerikai jogsi az személyi igazolvány is egyben, ráadásul ha visszajönnék ide túristaként, látogatóba akkor a magyar jogsival nem vezethetek mert előfordulhat hogy a rendőr bevisz a fogdára jogsi nélküli vezetés miatt.
2023. júl. 7. 04:02
 1/4 anonim ***** válasza:

Személyqzonosító a magyar jogostvány is.

A jogosítványok nem csak az adott ország határain belül érvényesek, nemzetközi okmányok, viszont az állandó lakhely szerinti jogosítványt kell kiváltani, ha valaki másik országba költözik, a jogosítványát honosítani kell.

Amerikai állandó lakcímmel vezethetsz Magyarországon az amerikai jogisítványoddal, és gindolom az oda utazó európai államplgárok is vezethetnek ott, a turistáknak nem kell jogosítvány hinosítani minden országban.

A közlekedési kihágásért kirótt büntetések sem csak az adott országban érvényesek, ha valakit pl eltiltanak a járművezetéstől, az eltiltás a többi országban is érvényes - ezért sem lehet több jogosítványa.

Lehet persze próbálkozni a rendszer kijátszásával (elhagytam, kérek egy másikat), de a digitalizált világban már ezzel is le lehet bukni.

2023. júl. 7. 05:20
 2/4 anonim ***** válasza:

1) Azért nem lehet több, mint egy, mert ha szabálysértést követsz el, akkor a szankciókat 1 helyen kell lejegyezni, akkor is, ha két külön országban vezetsz rendszeresen. Legjobb példa erre, ha egy rendőr azonnal hatállyal be akarja vonni a jogosítványodat akkor "a" jogosítványodat akarja elvenni, nem "egyet" vagy az "összeset".

2) Hogy a viharba ne vezethetnél magyar jogsival amerikában, turistaként? Már csak azért is értelmetlen a felvetésed, hiszen (mint te is tudod), államok adják ki, nem a federal governmet. Tehát ha USA-n belül másik államba költözöl, akkor is le kell adnod a régit, és újat kérni az új helyen. Ettől még nem fog a rendőr a régi államodban semmit csinálni veled. Pontosan ugyan ez van, ha Magyarországra költözöl vissza.

2023. júl. 7. 06:23
 3/4 anonim ***** válasza:

Nekem kettő volt..egy itteni, egy arab..

Itthon az ittenit mutattam, az arab országokban az arab jogsit..

Felesleges ezen töprengeni.

2023. júl. 7. 06:48
 4/4 A kérdező kommentje:

Tegyuk fel bevonjak a magyarok az amerikai jogsimat ha hazakoltoznek. Ezt honnan tudjak az amerikaiak? Bemegyek a DMV-be a legkozelebbi latogatasomkor es kerem hogy allitsanak ki nekem masik jogsit mert pl a regit elhagytam.

Amerikaiak meg sem kerdeztek hogy van e jogositvanyom masik orszagban mikor kikoltoztem

2023. júl. 7. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!