Mit tegyek, hogy jobb legyek a vezetésben?
Első órák! Ne aggódj bele jössz!
Persze eleinte nehéz mindenre figyelni. Gyakorlat teszi a mestert tudod!
Mondjuk én nem azért tanultam meg vezetni hogy később az autósiskolába ne legyen gond, de tény hogy amikor odakerültem, akkor tudtam nyugodtan figyelni a forgalomra meg a táblákra, mivel a vezetéssel mát úgy voltam mint a biciklizéssel.
10-11 évesen tanultam meg vezetni, 14 évesen meg már volt egy saját Ladám.
Jó is volt akkor gyereknek lenni, akkor még a rendőrök nem nagyon foglalkoztak ezzel, a környék összes földútját bejártam vele.. :D
2-es voltam
Oké 2-es, de a te eseted a kivétel, a többség a tanuló autóban, oktatóval tanul vezetni, és közöttük van nem kevés, aki előtte még soha nem vezetett autót.
Nekik természetes, hogy akár ijesztő is lehet, mennyi mindenre kellene figyelni, és az is természetes, hogy nem megy, de azért gyakorol.
Elméletben erre nem lehet készülni, gyakorlásokkal lehet tanulni.
Az oktatók mindíg picit többet kérnek, mint amit a tanuló valójában tud, de a felelősség az övék, ha a tanuló hibázik, tudniuk kell azt korrigálni, nem vihetik be a tanulót olyan helyzetekbe, amit képtelen megoldani, pl párhuzamos közlekedés, csúcsforgalommal majd akkor lesz, ha azt már kezelni tudja a tanuló.
Az autó kezelése és a táblák figyelése is komoly figyelemmegosztó gyakorlat egy kezdőnek.
Gyakorlás, gyakorlás és egyre jobb lesz...
Egy nagy igazság:"A rutin és az évek" csak itt az évek helyett órák lesznek...
kb 10.re megszokod a kezelést, ha átlagos sofőr vagy, ha tehetséges akkor ennyi se kell...
A járművezetés, mint tevékenység jellemzően hullámzó teljesítménygörbével zajlik még a jogosítvánnyal rendelkező, rutinos vezetőknél is.
Ők persze már nem olyan (sokszor szándékos) hibákat vétenek, mint egy tanuló, de az ő teljesítményük is hullámzó.
Tanulóknál, meg mint egy hullámvasút... az első gyakorlásokon kb a tanuló képességeit méri fel az oktató, nem lehet elvárása, hogy ezt, vagy azt már tudni kell, az egész gyakorlás lényegében arról fog szólni, hogy a tanuló megtanulja több felé osztani a figyelmét, és a bejövő információkra gyorsan, helyesen reagáljon - ezt csak gyakorlással lehet tanulni, de lehet rá készülni azzal, ha kipihenten rendezett gondolatokkal megy a tanuló vezetni, könnyebb lesz koncentrálnia.
Az említett hullámzás így is meglesz a gyakorlásokon, pl érdekes (vagy törvényszerű?), hogy nagyon sok tanulónál pontosan a vizsga előtt jön egy ijesztőnek érzékelhető hullámvölgy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!