Rendelkezhetek előre a kisebb gyerekem elhelyezéséről ha esetleg meghalnék?
2 gyermekem van. A nagyobbik 24, a kisebb 10 éves. Mindketten egy apától, a volt férjemtől.
A nagylányom már külön él, saját keresettel rendelkezik, szerencsére jól él. Nem gazdag nyilván, de nincsenek gondjai. Az apjával már középiskolás kora óta egyáltalán nem tartja a kapcsolatot, a húgával nagyon jó kapcsolata van.
A volt férjemmel 8 éve váltunk el. Előtte nem volt erőszakos, de a válás során egyszer megütött, majd mintha vérszemet kapott volna, azóta folyamatosan zaklat, hogy nem foglalkozok a gyerekekkel, elhanyagoltak, biztos bántalmazom őket stb. A gyerekeket is megpróbálta manipulálni. Fogalmam sincs miket mondhat rólam a kisebbik lányomnak mikor láthatáson van. Természetesen ez nem igaz. Rendszeresen ügyvédektől kapok leveleket, a gyámhatóságnál már több ügy is volt miatta. Voltak megnézni a lakást, beszélgettek a gyerekekkel, velem is, mindig megállapították hogy alaptalanok a vádak és semmi gond nincs. Legutóbb az egész eljárás félbe is szakadt egyéb okokból. Tulajdonképpen nem értem miért csinálja ezt, van már neki új felesége, vele 3 közös kisgyerekük. Unatkozik mellettük, vagy nem tudom...
Anyagi szempontból nagyon jól állnak, viszont nyilván nem egy egészséges környezet a kislányom számára. Szeretném, ha velem bármi történne, akkor a nagyobbik lányom lehessen a gyámja a kisebbnek. Úgy gondolom nála sokkal jobb helyen lenne, nyugodtabb, egészséges környezetben. Ezt vele természetesen átbeszéltem, tud róla és egyetért. Nagyszülők mindkét oldalról élnek még.
Milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm a válaszokat
Figyelembe vehetik a szülő akaratát, de ehhez szerintem hitelesített végrendelet szükséges, nem elég ha leírod egy darab papírra. Ez nem jelenti hogy ha te ezt megírtad akkor így lesz és kész, de mivel ilyen helyzetben megvizsgálják mindegyik elhelyezési lehetőséget, a már elhunyt szülő akaratát is biztosan figyelembe veszik.
De nem vagyok jogász, szóval nem biztos hogy így van, csak a tapasztalataimból és jelenlegi ismereteimből erre következtetek.
Azért tisztázzunk valamit, mert sok itt a butaság, és lehet, hogy valaki olvassa még a kérdést!
A szülők igenis rendelkezhetnek életükben arról, hogy ki legyen a gyermekük gyámja haláluk esetén (természetesen nagykorú személyt nevezhetnek meg). Ezt a gyámhatóság igenis figyelembe veszi!
Annyi, hogy megvizsgálja azt, hogy a megnevezett személy egyáltalán vállalja-e a feladatot, másrészt hogy alkalmas-e gyámnak.
A gyám ilyen megnevezésének nem kell végrendeletben történnie, közjegyző előtt külön is lehet erről nyilatkozatot tenni.
DE! A kérdező esetében van túlélő szülő, alapesetben ilyenkor hozzá kerülnek a gyermekek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!