Ha a testvér örökös meghal az ő része ki-é lesz ilyenkor?
A barátom családjáról van szó. Kétféle képpen vázolom fel a történetet. Mind a két helyzetre kíváncsi vagyok.
Van egy idős házaspár:A és B. Van két gyerek:C és D. C-nek van egy gyereke:E.
B meghal, nincs (vagy érvénytelen) végrendelet. Törvényszerint:A, C és D az örökösök.
1.
A hagyatéki tárgyalás közben C meghal. E mivel C gyereke ő lép C helyébe? Örökölheti B hagyatékát E?
2.
Tegyük fel C korábban hal meg mint a szülők, mondjuk 5/10 évvel. Tehát van
A és B, C gyereke E és D.
Ilyenkor ha a szülők meghalnak, mindent D örököl vagy itt örököl E is mint az első verzióban?
Ha van végrendelet A és B-nek, hogy mindent D-re hagynak E kap köteles részt?
Most az 1. verzió zajlik, a 2. verzió csak kíváncsi vagyok.
Olvastam hasonló GYK-ás kérdést csak az 2009-es és azóta sok víz lefolyt a dunán.
Törvényes öröklés esetén mindig a helyettesítés elve a mérvadó, mindegy, hogy ki mikor hal meg. Sőt, ha az öröös lemond örökségéről, akkor is az ő örököse a következő, aki örökölhet.
Ha az öröklési ág egy adott része kihal (vagy az adott ágon mindenki lemond az örökségről), akkor annak a részét a törvényes örökösök közt egyenlően osztják szét (mintha nem is lett volna). Például ha 3-an vannak, de menet közben egyikük és annak leszármazói is mind meghalnak, akkor a maradék két ember között fele-fele arányban oszlik meg az örökség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!