Beperelhet a vállalkozó, amiért leesett a tetőmről?
Múlthét pénteken egy kétfős szerelőcsapat (apa és fia) dolgozott a tetőmön, napelemet szereltek, amikor az idősebb féri leesett onnan. Elég csúnyám megsérült, a sípcsontja biztosan eltörött, szemmel láthatóan kifordult a lába és a vállát is fájlalja. Be sem tudtuk vinni a kórházba, mert kb 150 kg és ketten sem tudtuk felemelni,így mentőt hívtunk. (Egyébként nem is értem, hogy ilyen testsúllyal miért az öreg mászik a tetőre)
Ma hívtam őt, és a fiát is, hogy érdeklődjek a hogyléte felől de egyik sem vette fel a telefont. Egy ismerősöm most azt mondja, hogy készüljek fel, mert ezért simán beperelhet, hogy munka közben megsérült a telkemen.
Persze, de csak ha a házad az Amerikai Egyesült Államokban van. Ott időnként elég abszurd tud lenni az igazságszolgáltatási gyakorlat és ha nem írja ki az ember a saját házára, hogy a tetőn dolgozni veszélyes, el tudom képzelni, hogy bajba kerülhet.
Mifelénk a vállalkozó a felelős a maga és a dolgozói egészségének védel-méért és a biztonságos munkakörülmények megteremtéséért. Figyelemmel kell lenniük a balesetek megelőzésére, a biztonságos munkamódszerek alkalmazására, illetve a biztonságtechnikai eszközök karbantartására és megfelelő használatára. (Törvény a munkavédelemről - 1993. évi XCIII. törvény)
Neked - tulajdonos megrendelőként - a munkaterületet kell biztosítani az alap munkavédelmi előírásokat betartani.
A tetőn végzett munka esetében a munkavezetőnek vagy a vállalkozónak a felelőssége a biztonsági - munkavédelmi előírások (rögzítés, kikötés, biztosítás) betartása.
Ha leesett és nem volt kibiztosítva, és hát nem..... akkor így járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!