Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Támogatnád, hogy az - akár...

Támogatnád, hogy az - akár progresszív formában bevezetett - ingatlanadó/földadó legyen az egyetlen fizetendő adó?

Figyelt kérdés

Indoklás:

- a forgalmi adó káros, mert éppen a forgalmat "bünteti", a személyi jövedelemadó értelmetlen, hiszen olyan pénzt keresek meg, ami sose jut a kezembe

- az föld/lakóterület mértéke korlátozott, hasznos eltéríteni az embereket attól, hogy többel rendelkezzenek, mint amennyire szükség lenne. Progresszív adó pedig azt jelentené, hogy a birtokolt mennyiség/méret szerint nőne a mérték

2023. ápr. 20. 15:47
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem, pont a forgalmi adók a jók, a mértékén persze lehet vitatkozni.
2023. ápr. 20. 15:52
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Manapság a cégek sokkal többet érnek, mint pár hektár föld, ez indokolatlanul sújtaná pl a mezőgazdaságból élőket. A forgalmi és fogyasztási adózás a legjobb.
2023. ápr. 20. 15:54
 3/9 anonim ***** válasza:
86%
És ha én egy milliárdos vagyok egy 50 négyzetméteres kis pesti lakásban?
2023. ápr. 20. 16:00
 4/9 A kérdező kommentje:
#3: nem értem a kérdésed.
2023. ápr. 20. 16:02
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

"#3: nem értem a kérdésed."

A vagyon és gazdaság nemcsak föld- és ingatlanvagyonban jelenik meg. Brókerként lehet annyi pénzem, amiből 100 házat is tudnék venni, de értelemszerűen csak 1-ben fogok lakni.

Ez egyrészt, másrészt pedig az emberek általában öröklés útján jutnak föld- és ingatlantulajdonhoz idehaza. Mi van, ha örökölök egy nagyobb földbirtokot, de nem tudom fenntartani a csekély jövedelmemből? Vagy mi alapján sávoznád be az adódat, ha nem négyzetméter és lokáció alapján?

2023. ápr. 20. 16:09
 6/9 Revolúcióbiológus ***** válasza:
Nem, a vagyon jellegű adók jól hangzanak elméletben, de a gyakorlatban túl könnyen kikerülhetőek. A forgalmi adót nem tudod kijátszani mióta minden pénztárgép be van kötve a NAV-hoz és a jövedelmek is sokat fehéredtek az elmúlt 20 évben, de nézd meg az üvegzseb törvény óta pl. parlamenti képviselők vagyonbevallásait: még mindig beírják, hogy Trabantjuk van és nincs ingatlanjuk - ráírják a gyerek, asszony, szerető nevére és nem tudsz vele mit kezdeni.
2023. ápr. 20. 16:13
 7/9 A kérdező kommentje:

#5: nem arról szólna az adózás, hogy büntessük, aki jól keres.

#6: igaz, csak baromira el is kényelmesedik ebben az állam, mert ha infláció van, még akkor is biztosított, hogy az állam bevétele nagyjából biztosított (hiszen a forgalmi adóból származó bevétel az inflációval nő). Csak éppen rohadt sokba kerül az, hogy az ember költi a pénzét.

2023. ápr. 20. 16:18
 8/9 anonim ***** válasza:
7: Ha infláció van, az állam kiadásai is nőnek (nőnek a fizetések közszférában, drágábban tud az állam szolgáltatásokat venni a piacon), nem akkora biznisz ez.
2023. ápr. 20. 16:21
 9/9 anonim ***** válasza:

"nem arról szólna az adózás, hogy büntessük, aki jól keres"

Több ezer milliárdot akarsz beszedni így, ha nem tudnád. Tök mindegy, hogy mi a szándék, ha nincs kiegyensúlyózva az adórendszer, az eredmény úgy is az aránytalan adóteher lesz mindenki számára.

2023. ápr. 20. 16:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!