Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Megtagadható a vallomás ha...

Megtagadható a vallomás ha valaki önmagát vagy hozzátartozót bűncselekménnyel vádolna, de ez hogy működik?

Figyelt kérdés

Olvastam hogy “ az a tanú, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná” megtagadhatja a válaszadást.

De ez hogy néz ki? Pl megkérdezi a rendőr hogy én vagy a tesóm vagy a férjem/feleségem ellopott-e egy autót tudomásom szerint. Vagy akármi más bűnt elkövetett-e. Én azt mondom hogy megtagadom a válaszadást. Ebből teljesen nyilvánvaló hogy igen, elkövette, hisz más esetben megmondanám hogy nem. Vagy ilyenkor hazudhat az ember? (Hazugság alatt azt értem hogy a válaszom hogy nem, nem tudok róla hogy elkövette.)

Arra gondolok hogy ha közlöm hogy megtagadom a válaszadást mert bűncselekményt ismernék be, akkor teljesen egyértelmű hogy bűncselekményt követtem el és elkezdenek nyomozni, de akkor mi értelme annak hogy megtagadhatom a választ?

(Nem egy valós problémámra keresek itt segítséget, mielőtt valaki ügyvédet ajánlana. Csak olvastam erről és nem értem hogy működik.)

2023. ápr. 18. 12:52
 1/4 MDaniel98 ***** válasza:
100%

"Én azt mondom hogy megtagadom a válaszadást. Ebből teljesen nyilvánvaló hogy igen, elkövette, hisz más esetben megmondanám hogy nem."

Nem vagy köteles vallomást tenni a hozzátartozódra se terhelőt, sse semmilyet, tehát, ha nem mondasz semmit azt nem is vehetik így figyelembe.

2023. ápr. 18. 17:26
 2/4 anonim ***** válasza:
Azt mondod hogy hozzátartozó, nem mondok semmit. Figyelembe nem vehető. Ennyi.
2023. ápr. 18. 20:28
 3/4 A kérdező kommentje:
Én ezt értem, de szerintem ebből nyilvánvaló hogy megszegte/tük a törvényt hiszen amúgy azt mondanám hogy nem, nem csinált/unk semmi rosszat.
2023. ápr. 19. 06:53
 4/4 anonim ***** válasza:
Rájönnek, hogy valamit titkoltok, de nem tudják, hogy mit; és ami a lényeg: a bíróságon nem használható fel bizonyítékként.
2023. júl. 30. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!