Megtagadható a vallomás ha valaki önmagát vagy hozzátartozót bűncselekménnyel vádolna, de ez hogy működik?
Olvastam hogy “ az a tanú, aki magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná” megtagadhatja a válaszadást.
De ez hogy néz ki? Pl megkérdezi a rendőr hogy én vagy a tesóm vagy a férjem/feleségem ellopott-e egy autót tudomásom szerint. Vagy akármi más bűnt elkövetett-e. Én azt mondom hogy megtagadom a válaszadást. Ebből teljesen nyilvánvaló hogy igen, elkövette, hisz más esetben megmondanám hogy nem. Vagy ilyenkor hazudhat az ember? (Hazugság alatt azt értem hogy a válaszom hogy nem, nem tudok róla hogy elkövette.)
Arra gondolok hogy ha közlöm hogy megtagadom a válaszadást mert bűncselekményt ismernék be, akkor teljesen egyértelmű hogy bűncselekményt követtem el és elkezdenek nyomozni, de akkor mi értelme annak hogy megtagadhatom a választ?
(Nem egy valós problémámra keresek itt segítséget, mielőtt valaki ügyvédet ajánlana. Csak olvastam erről és nem értem hogy működik.)
"Én azt mondom hogy megtagadom a válaszadást. Ebből teljesen nyilvánvaló hogy igen, elkövette, hisz más esetben megmondanám hogy nem."
Nem vagy köteles vallomást tenni a hozzátartozódra se terhelőt, sse semmilyet, tehát, ha nem mondasz semmit azt nem is vehetik így figyelembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!