Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha lenne rá mód, mit változtat...

Ha lenne rá mód, mit változtatnál a kreszben?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 17. 20:20
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
4%
Megcserélném a parkolási irányt.
2023. ápr. 17. 20:29
 2/22 anonim ***** válasza:
16%
Kb. mindent.
2023. ápr. 17. 20:30
 3/22 anonim ***** válasza:
75%

Én a gyalogos átkelőhelyeknél szigorítanék, hogy leginkább egy stop táblához hasonló működés legyen a legtöbb zebránál legyen 20-30 km/h korlátozás.

Illetve mindig arra hivatkoznak, hogy a gyalogosnak csak akkor van elsőbbsége ha az úttesten halad át, de addig nem léphet le amíg nem győződött meg az átkelés biztonságáról, szóval akár telibe is verhetem mert nem kell megállnom. Ezért itt tennék pontosítást, hogy az átkelési szándék is szerepeljen a kreszben.

Itt van egy jó leírás erről:

[link]

2023. ápr. 17. 20:36
 4/22 anonim ***** válasza:
79%
Forgalomban biciklizni csak KRESZ vizsgával lehessen.
2023. ápr. 17. 20:40
 5/22 anonim ***** válasza:
80%

Amúgy igazából nem is a KRESZ-t módosítanám, hanem a büntetési tételeit tenném sokkal magasabbra.

Büntetőfékezés, szándékos baleset okozás, gyalogos átkelőhelyen a gyalogosok szándékos veszélyeztetése. Minden olyan tételt ami életellenes, biztonságot veszélyeztető azt letöltendő börtönbüntetéssel büntetnék gyorsított eljárásban. Adott esetben simán felvétel alapján is.

Illetve bevezetném a gépjármű elkobzást, mint bűncselekmény elkövetésének eszközét. Az fájna annak is akinek 500 ezres kocsija van, meg annak is akinek 50-60 milliós.

2023. ápr. 17. 20:43
 6/22 anonim ***** válasza:
69%
#4 Én kiegészíteném azzal, hogy KRESZ vizsgával és biztosítással. Mert simán benne van, hogy a kerékpáros okoz kárt, ilyenkor az ő biztosítójának kellene állni a kárt.
2023. ápr. 17. 20:47
 7/22 anonim ***** válasza:
34%

Csatlakozom az előző hozzászólókhoz. Még kiegészíteném pár olyan szabállyal, ami a kreszt nem csak közvetlenül érinti.

Szerintem is elég veszélyes, amikor a gyalogosok csak úgy minden körültekintés nélkül lelépnek a járdáról és naivan bíznak a zebra „golyóálló” képességében. Ehhez hozzátenném, hogy a gyalogosok úttesten történő (át)haladása közben, tiltanám nekik a mobiltelefon és a fül-/fejhallgató használatát. Szerintem jelentős mértékben elterelik a figyelmüket a közelgő pártonnás „veszélyekről”. A mobiltelefon nyomkodása közben sokkal lassabban is haladnak át a zebrán, amivel akadályozzák a forgalmat. Van olyan, aki konkrétan meg is áll, de sajnos a kresz miatt nem dudálhatom le a fejét.

Büntetném azokat is, akik ugyan várakoznak a zebránál, de az átengedéskor már nem haladnak át rajta. Engem bezzeg egyből megb*sz a rendőr, mondván hogy nem engedtem át a gyalogost. Büntetném azokat a gyalogosokat is, akik a jelzőlámpás zebránál megnyomják ugyan azt a bizonyos gombot, de az átkelés lehetőségénél meggondolják magukat és nem is arra haladnak tovább. A forgalom meg álljon a semmiért mi?

Mivel úgy láttam, hogy az elektromos rollerek igen gyorsan tudnak haladni, így az azt használóknak kötelezővé tenném a bukósisak használatát. Igaz hogy nem védi meg őket a nyaktöréstől, de legalább ők is nézzenek ki hülyén! Korlátoznám azt is, hogy azokat a rollereket hova lehetne lerakni használat után. Ugyebár a járdán és a bicikliúton keresztben otthagyott rollerkéket elég fárasztó kerülgetni pár ösztönlény renyhesége miatt.

A jogosítvány megszerzését, és a megújításához szükséges orvosi vizsgálatokat még kiegészíteném egy pszichológiai/pszichiátriai teszttel is, csak hogy a hülyék és mentális betegek ne veszélyeztethessék a forgalmat. Valamint az elméleti vizsgát is megismételtetném ilyen megújítós időközönként, hogy senkinek ne legyen kopottas/elavult a kresz-tudása. :D

2023. ápr. 17. 21:39
 8/22 anonim ***** válasza:
42%
#7 Abban egyetértek, hogy a gyalogosoknál ÉS az autósoknál is amolyan stop táblaként kezelném az átkelést. Az autósnak is kötelező lenne lassítani, megállni, 30-as tábla az alap lenne. Viszont a gyalogosoknak is kellene egy kötelező megállás, és csak akkor indulhatna el, ha az autó is megállt és/vagy jelezte az átkelés biztonságát.
2023. ápr. 17. 21:45
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Amúgy szerintem már az is rohadt sokat segítene, ha az utak megfelelően karban lennének tartva. Nézzetek meg egy svájci várost vagy japánt. Úgy néznek ki, mintha ma lettek volna frissen festve a jelzések.

Nálunk meg, feltúrták a zebrát, de a festés már nem került vissza rá. Vagy főbb útvonalakon simán ott vannak a sárga terelő vonalak maradványai tábla nélkül aztán most melyiket köves. Vagy azt se tudod melyik sávban vagy mert a 3 sávon nincs felfestés. Felénk van egy kereszteződés amiben pont egy sávnyi elhúzás van. A belső sávban haladók rendszeresen "átcsorognak" egyenesen a külsőbe. Egy sima felfestéssel lehetne orvosolni ezt a helyzetet.

Vagy nem egyszer jártam úgy hogy a tábla azt jelölte, hogy a szélső sávból terelés van a középsőbe. Közben meg már a középső sávot túrták fel így mindenki aki átsorolt, azt beszopta és jöhetett vissza. Az ilyen eseteket úgy büntetném mint a szart. Nem az autósokat, hanem azokat akik "ott felejtették" a táblát.

Vagy szintén van egy elég nagy forgalmú gyalogos átkelő, este semmi világítása nincsen. A minimum az lenne, hogy oda vernek 2 lámpát, hogy legalább látszódjon a gyalogos.

2023. ápr. 17. 21:51
 10/22 anonim ***** válasza:

Illetve én is támogatnám a folyamatos, akár évenkénti alkalmassági ellenőrzést. Orvosilag, pszichológiailag, vezetéselmélet szempontjából.

Illetve csak visszatérek a büntetésre. Hiszen naponta azt olvasom, hogy többszörösen eltiltották a vezetéstől a 17 éves gyereket akinek amúgy sincsen jogsija tehát nem is vezetne.

Na nem. Az ilyet kivágnám közmunkára autópályák mentén füvet kaszálni, vagy földet lapátolni aztán lenne idejük gondolkozni.

2023. ápr. 17. 21:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!