Hivatalosan mi a büntetőjogi megnevezése annak, ha a rendőr leint közúti ellenőrzésre, de az ember ignorálja és továbbhajt?
Szerintem SEMMI!
Nem tudok róla, hogy ebben az esetben tehetne bármit is a rendőr azt leszámítva, hogy utánad megy, és leállítva igazoltat.
Ha ez alatt nem követsz el szabálysértést és nem vagy ittas sem, akkor szerintem tehetetlen.
Mivel a rendőri jelzés figyelmen kívül hagyásával a járművezető kapásból megszegi a KRESZ 6. §-ában foglaltakat, akkor is szabálysértésről lesz szó, ha a megállítási jelzésnek úgy engedelmeskedünk, hogy csak jóval később, például további kilométereket vezetve, de azalatt minden más közlekedési szabályt megtartva vezetünk pl. hazáig.
Szabálysértési eljárásban a pénzbírság legalacsonyabb összege 5000, legmagasabb összege 150 ezer forint, halmazati szabály alkalmazása esetén (pl. a „menekülés” során elkövetett további közlekedési szabálysértések miatt) 225 ezer forint lehet, további intézkedésként pedig a járművezetéstől eltiltás is alkalmazható.
A jogász szerint is jobb megállni
#3-nak:
Megint tanultam valami. ;)
Igazad van.
Kérdező!
Amint a 3 .- as ír, az igaz, de nem kell ennyire túlbonyolítani.
Ha a rendőri intézkedésnek nem teszel eleget szándékosan - akkor az Rendzavarás szabálysértése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!