Jogi személy lesz minden társasház, a 2021. évi XCII. törvény 2023. július 1-jén lép majd hatályba, de ez mit jelent majd a gyakorlatban, ránk tulajdonosokra nézve?
Egy jogasz baratom az mondja,hogy a Társasház érdekérvényesítésének erősítése a cél , mert eddig nem lehetett tulajdona , viszont perelhető volt. A tulajok saját lakásait nem fogja érinteni ,az lehet , hogy valami a közös tulajdonból pl tetőtér átkerül társasházi tulajdonba.
En beleolvadtam a torvenybe es nem jutottam el idaig,h ez a tartalomeljusson az agyamig.
De mi is varjuk a hozzaszolasokat.
Egy demokraciaban,nem nekunk kene errol szavazni???
Egyszeruen hoznak a fejunk felett egy torvenyt??
Sok mindent, például azt, hogy adóalany lesz. És ez a státusz azt jelenti, hogy az a gyakori, kényszerű eset, mikor jattot kell adni, hogy egy munka rendesen el legyen végezve, büntethető adózási szempontból.
Ez a rendelet az abszolút központosítási cél része, a tökéletes és megtámadhatatlan ellenőrzés és önkényes büntetés eszköze. A tulajdonosnak meg nő a közös költsége.
Ezen kívül még számos más dolgot is jelent, ami a közös képviselő nyűge lesz, ha az házkezelő, emeli a díját, ha tulajdonos és nem bírja, lemond, egyszóval a tulajdonos részére mindenképpen költségnövelő tényező, a többi problémát csak pénzre konvertálják és a tulajdonos fizet.
Miért, nem ezt jelenti számos más módosítás is? Ami bonyolultabb, azzal több a munka, amit mindig a tulajdonos fizet, ugyanakkor ezáltal jobban ellenőrízhető is. A magánéletben még nem tűnt fel?
Az érdekelne ezzel kapcsolatban, hogy a lakásom saját tulajdon marad-e, el tudom-e a későbbiekben adni ha úgy döntenék?
A facebookon olvastam erről, olyan válasza érdekelne aki tényekkel tudna szolgálni.
Köszönöm.
Nem vagyok jogász, de én úgy értelmezem ezt az újdonságot, hogy a társasházak a jövőben a lakásszövetkezetekhez válnak hasonlóvá.
A nemzeti lakásállomány 7,5 százaléka most is lakásszövetkezeti lakás, amelyekben 750-800 ezer ember él. A lakásszövetkezet egy cég, amely a cégeljárás és a cégnyilvántartás alanya, tehát egy önálló jogi személy, melynek jogai lehetnek, és kötelezettségeket szerezhet. Saját vagyona van, így nem fordulhat elő, hogy nincs pénz egy váratlan, nagyobb meghibásodás esetére. Ezzel ellentétben a társasház mindig csak azzal a pénzzel gazdálkodhat, amit a tulajdonosok befizettek és megtörténhet, ez nem elég a hirtelen felmerülő munkákra.
Az meg, hogy magánlakások tulajdonjoga elvész, egy interneten terjedő nettó baromság. Annak idején a 300 forintos vizitdíj bevezetése ellen kis híján felkelés robbant ki. Gondoljunk bele mi lenne itt, ha több százezer tulajdonostól akarnák elszedni a 15-50 milliós lakását, ami sokaknak egy élet munkája árán jött össze. Lángolna még a Parlament is.
Remélem 5-ös neked van igazad és tényleg nem akarják elvenni az emberek lakásait. 😕 Én ma olvastam erről elösször, és mit ne mondjak kissé ledöbbentem.
Jó lenne ha adnának ki erről valami érthető és részletes tájékoztatást.
Úgy hallottam: "társasházakat kötelezni fogja arra, hogy jogi személlyé alakuljanak, éppen úgy, mintha egy céget alapítanánk.
Ez azzal fog járni, hogy a lakók, (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint Kft. alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból).
Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni"
A magántulajdont nem érinti az új szabályozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!