Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mennyire legális ez, hogy nem...

Mennyire legális ez, hogy nem adtuk vissza a pénzt?

Figyelt kérdés

Mentőtiszt hallgató vagyok és jelenleg azon a szinten vagyok még, hogy nem rendelkezek komolyabb kompetenciákkal így jelenleg a szállítókocsis gyakorlatomat töltöm. (Ez ugyebár az alap felszereltségű mentőgépkocsi ahol mentőápoló az egységvezető.)

2 napja történt egy olyan eset, hogy hívást kaptunk egy idős bácsihoz akinek magas a vérnyomása és elesett. Amikor bementünk a házba akkor a felesége a kabát zsebünkbe tolt egy ezrest.

Mondtam, hogy én nem kérem mert nem a pénzért csinálom de akkor is beletolta a zsebembe és mivel az egységvezető és a gépész is elfogadta a pénzt így akkor én sem erőlködtem tovább.

Mindenesetre az esetet nem mertem felhozni sehol, ezért is gondoltam arra, hogy itt megkérdezem hogy ez mennyire legális? Azt tudom, hogy eltörölték a hálapénz rendszert tehát tilos elfogadni hálapénzt viszont nem tudom, hogy ez annak számít e, illetve vonatkozik e a komplett egészségügyi teamre vagy csak az orvosokra?

2023. márc. 30. 15:38
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Mivel idősekről van szó talán nem NVSZ-esek, de ha pont belenyúlsz egy olyan ellenőrzésbe akkor cumi van, a kedves qrmányunk tulajdonképpen bünteti a hálapénz elfogadását.
2023. márc. 30. 15:56
 2/7 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm a választ.

Annyi infot találtam, hogy elméleti szinten csak egészségügyi jogviszonyban állókra vonatkozik én meg ha jól értelmezem nem állok abban.

Na de mindegy, legközelebb inkább kiteszem a zsebemből amikor nem figyel ha ilyen van.

2023. márc. 30. 16:03
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Szomorú dolgok ezek.egy ezresért lassan le sem hajol az ember.legalább elmondta hogy mit vár cserébe?ne élje túl az öreg vagy ilyenek.mert ha nem akkor bizonytalanságban is hagyott titeket.mik ezek az elnevezések hogy gépész meg egydégvezető?a honvédséget küldik ki mostanában valamilyen gépesített dandár formájában?
2023. márc. 30. 16:44
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag megvesztegetés, tehát mindket fél büntetendő. Az is, aki adja, az is, aki elfogadja.

En javaslom, hogy határozottan utasítsd vissza legközelebb azzal a mondattal, hogy "pénz nélkül is a legjobb tudásommal látom el a beteget."

Aki hálapénzt elfogad, az nem hivatásból csinálja, annál már régen nem a segítő szándékról van szó.

Igen, keves a fizu, de ha penzt akarsz keresni, menj el multihoz, es a mentőzest hagyd abba!

A gépeszt ne minősítsd, ne vedd észre, ha ő elfogadja, az az ő lelkiismerete, az ő dolga. Foglald el magad erősen a beteggel pár másodpercig, hogy ne lásd,de te ne fogadd el akármilyen erőszakosak.

Bocs a kemény véleményért, én így gondolom.

2023. márc. 30. 19:23
 5/7 anonim ***** válasza:
85%

Egészpontosan hivatali vesztegetés mivel te is hivatalos személy vagy szerintem a suliban is, ha hallgató vagy akkor is. (Bár nem jártam oda)

Nemrégiben egy mentőst pont így vitt el az nvsz, és simán letöltendőt adnak érte összegtől függetlenül.

2023. márc. 30. 20:18
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, legközelebb elutasítom határozottan :)
2023. márc. 30. 22:18
 7/7 anonim ***** válasza:
Bűncselekmény, mostanában nagyon üldözik. Szóval jobb, ha megtanulod, hogy kell határozottan elutasítani, mert többen nagyon is megszívták mostanában az ilyesmit. Esetleg nyíltan mondd meg, hogy nem fogsz emiatt bíróságra mászkálni, jobb, ha inkább magukra költik el ezt a pénzt. Meg hát ti sem pincérek vagytok vagy taxisofőrök.
2023. dec. 17. 14:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!