Kötelezhetem kezelő orvosomat titoktartásra apámnak ne mondjon semmit betegségemről? 23èves vagyok!
Kérdező!
Ha cselekvőképes felnőtt (18 év feletti) vagy, akkor igen!
Ha gondnokság alatt állsz, nem ill. csak korlátozottan vagy cselekvőképes, akkor értelemszerűen a gondnokot/gyámot (nem tudom, mi a hiv. elnevezés) köteles az orvos tájékoztatni.
Egyébként, ha cselekvőképes felnőtt vagy, akkor ez úgy néz ki, hogy komolyabb orvosi kezeléseknél (pl. kórházi műtét) eléd raknak egy papírt, hogy rajtad kívül kiket lehet teljes körűen tájékoztatni. Ha te ott senkit nem írsz be, akkor senkit. Akkor maximum a halálodról tájékoztatják a hozzátartozódat ill. utána valószínűleg a betegségedről és a halálhoz vezető szövődményekről.
Normál esetben, pláne járóbeteg szakrendelésen föl se merül, hogy bárki mást tájékoztassanak. Kérdezze meg a hozzátartozó a beteget, ő meg elmondja, amit helyesnek tart.
Természetesen, ha valaki hozzátartozójával együtt megy be a rendelésre és az orvos tájékoztatja őket, akkor a vele együtt levő hozzátartozó is hallhat mindent. Ilyenkor nyilván úgy tekinti az orvos, hogy akivel együtt mentél be, az előtt semmit nem akarsz titkolni.
Kérdező, ordít a kérdésedből, hogy pszichiátriai problémád van.
Ezért külön felhívom a figyelmet arra, amit a cselekvőképességről írtam 9-es válaszomban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!