Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez miatt böntethető lennék/vag...

Ez miatt böntethető lennék/vagyok vagy önvédelemnek minősül?

Figyelt kérdés

A kistestű kutyánkat sétáltattuk az utcán mire egy házból ahol nyitva volt a kapu kifutott egy jól megtermett másik kutya és ránk támadt, a kutyánkat egyből harapdálta. A ház előtti kis kertben volt egy hosszabb fadarab azt felkaptam és kettőt-hármat rávágtam a nagy kutyára mire visszamenekült. Ekkorra már oda talált a gazdája is hogy én miért ütöttem meg a kutyáját.

Ez jogos védelemnek minősült vagy sem?

2023. márc. 23. 13:42
 1/10 anonim ***** válasza:
52%
A magyar jogrendszer egy szar.
2023. márc. 23. 13:44
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
A jogos védelem jogi szabályozása emberek közötti helyzetekre íródott. Ha megvéded magad vagy a kutyádat egy másik, támadó állattal szemben nem vagy büntethető semmiért. Elhárítottad a fenyegetést, és ha nem volt aránytalan védekezés mértéke, nincs ügy.
2023. márc. 23. 13:55
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Emiatt nem vagy büntethető.
2023. márc. 23. 13:56
 4/10 anonim ***** válasza:
0%

Azt írja, hogy hármat vágott rá.

Ez már aránytalan.

2023. márc. 23. 13:57
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
A másik kutya gazdájának a helyében kussoltam volna, mert ha egy gyerekre támad így rá akkor a kedves gazdit pár évre beköltöztetik a rácsos szállóba. Jogos védelemnek minősül, állattal szemben ha megölöd és elpusztul a védekezés következtében akkor is jogos védelem.
2023. márc. 23. 14:11
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Ezért tutira nem vagy büntethető.

A jogos védelem ugyan eberi támadóról szól, de úgy fogalmaz, hogy a saját vagy mások testi épsége illetve vagyona elleni jogtalan támadást arányos mértékben elháríthatod. Márpedig ha a kutya támadó magatartást tanusított, te pedig azért ütötted meg, hogy a támadást abbahagyja, az teljesen arányos. Akkor nem lett volna az, ha tovább kergeted a kutyát és addig ütöd, amíg mozog.

És állatkínzás sem jöhet itt szóba, mert ott meg úgy fogalmaz a törvény, hogy "Aki gerinces állatot indokolatlanul úgy bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza". Hangsúly az indokolatlanon van, illetve, hogy pár ütéstől aligha lett maradandó baja a kutyának.

Sőt, tovább megyek: a nyitott kapu miatt még te követelhetnél kártérítést a kutya gazdájától!

2023. márc. 23. 14:19
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Kár hogy a gazdinak nem sóztál oda egy párat a bottal...
2023. márc. 23. 15:47
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem vagy büntethető ezért. Jogos védelem volt. A három ütés nyilván azért volt mert a támadó kutya , ahogy írod is nagy testű kutya volt, és valszeg nem hagyta abba a támadást. Szerencse , hogy nem rád fogott a kutya és nem sérültél meg. A támadó kutya gazdája ellen lehet eljárást indítani főleg ha, az sérülést okozott.
2023. márc. 23. 17:28
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Ez esetben esélyesebb hogy a másik kutya gazdája a büntethető, amiért veszélyes kutyát tart de ügyel arra hogy a kutyája ne menjen ki és ne támadjon másokra. Örülhet hogy nem jelentetted fel.
2023. márc. 24. 05:19
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Én a gazdinak is lenyomtam volna egy sallert ijedtemben...
2023. márc. 24. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!