Ez miatt böntethető lennék/vagyok vagy önvédelemnek minősül?
A kistestű kutyánkat sétáltattuk az utcán mire egy házból ahol nyitva volt a kapu kifutott egy jól megtermett másik kutya és ránk támadt, a kutyánkat egyből harapdálta. A ház előtti kis kertben volt egy hosszabb fadarab azt felkaptam és kettőt-hármat rávágtam a nagy kutyára mire visszamenekült. Ekkorra már oda talált a gazdája is hogy én miért ütöttem meg a kutyáját.
Ez jogos védelemnek minősült vagy sem?
Azt írja, hogy hármat vágott rá.
Ez már aránytalan.
Ezért tutira nem vagy büntethető.
A jogos védelem ugyan eberi támadóról szól, de úgy fogalmaz, hogy a saját vagy mások testi épsége illetve vagyona elleni jogtalan támadást arányos mértékben elháríthatod. Márpedig ha a kutya támadó magatartást tanusított, te pedig azért ütötted meg, hogy a támadást abbahagyja, az teljesen arányos. Akkor nem lett volna az, ha tovább kergeted a kutyát és addig ütöd, amíg mozog.
És állatkínzás sem jöhet itt szóba, mert ott meg úgy fogalmaz a törvény, hogy "Aki gerinces állatot indokolatlanul úgy bántalmaz, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza". Hangsúly az indokolatlanon van, illetve, hogy pár ütéstől aligha lett maradandó baja a kutyának.
Sőt, tovább megyek: a nyitott kapu miatt még te követelhetnél kártérítést a kutya gazdájától!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!