Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Adtam kölcsön utalással...

Adtam kölcsön utalással összeget ismerősömnek, aki sajnos meghalt, mit tehetek?

Figyelt kérdés

Volt a tulajdonában ingó és ingatlan is. Az örököse a kislánya. Az anyával nem voltak jóba, sem házasok.

Próbáltam felvenni a kapcsolatot jelezni, hogy van egy tartozás, de nem reagál.

Nem tudom volt-e már hagyatéki, kit keressek, hol tudom érvényesíteni jogaim. Valami tanács? Köszönöm

2023. márc. 17. 07:46
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
57%

Ha van szabályos kölcsönszerzödés, akkor kérheted a visszafizetést, de az örökös nem köteles reagálni erre, nem ö tartozik neked.

Ha csak annyi a bizonyíték, hogy átutaltál neki X összeget, az nem ér semmit - ilyen alapon veszel akárnit valakitöl és utána visszaköveteled az árat, mert átutaltad neki???

2023. márc. 17. 07:51
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem volt papír róla akkor bottal ütheted a nyomát. Az semmit nem jelent, hogy utaltál neki pénzt.
2023. márc. 17. 09:09
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Ha volt szabályos szerződés, ügyvéddel hitelesítve, és ebből példány nálad, akkor jogi úton visszakövetelheted, bár így is macerás lesz, ha a rokonok nem együttműködőek.

Ha semmilyen papírod nincs, akkor valószínűleg az a pénz elveszett. Vettél egy jó drága tapasztalatot. Rokonoknak akkor sem kell reagálniuk a megkeresésedre, ha személyesen ők költötték el a pénzt.

Megkeresne valaki, hogy apám tartozott neki, és adjam meg, hát hangosan nevetve zavarnám el a f*szba. Ilyen alapon bárki bemondhat bármekkora összeget bárkinek.

A lényeg: Hivatalos szerződés kell!

2023. márc. 17. 09:37
 4/17 anonim ***** válasza:
78%

Annyit tudsz tenni, hogy felkeresed a hagyatéki ügyintézőt, és benyújtod az igényedet. Majd a hagyaréki tárgyaláson eldöntik, hogy jár-e neked az a pénz.

Ha a közleményrovatba beírtad, hogy kölcsön, vagy hasonlót, akkor nagyobb eséllyel kaphatod vissza a pénzt.

2023. márc. 17. 11:40
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Már az is valami, ha az átutalásnál a közleménybe beleírtad, hogy kölcsön, de így is nehéz.

Ha van szerződés, akkor természetesen simán jár a pénzed.

Persze az adósság nem lehet több, mint a hagyaték.

Megjegyzem, hogy az, hogy az gyerekének anyjával nincs se jóban, se nem házasok, nem számít: a gyerek az örökös, és az anya a gyerek jogi képviselője a gyámhivatal felügyeletével.

Ha van némi bizonyítékod, akkor kezdeményezhetsz közjegyzőnél fizetési meghagyást. Viszont ha nincs bizonyítékod, és megtámadják bíróságon, akkor a perköltséget és a közjegyzői eljárási díjat is bukod.

2023. márc. 17. 13:06
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
Mekkora összegről van szó?
2023. márc. 17. 13:07
 7/17 A kérdező kommentje:

500E

1 hónapra kérte. Tudom mire kellett, meg is vette. Beírtam a megjegyzésbe hogy 1 hó.

Nem attól tartok, hogy nem tudom igazolni. Csak nem tudom, hol van a hagyatéki, volt-e már, konkrétan merre jár unduljak.

2023. márc. 17. 14:11
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

Első körben akkor is ott kell kérdezned. Bemész, megmondod, hogy xy hagyatéki ügyében szeretnél adatot szolgáltatni, ők meg megmondják, hogy vagy van jelenleg folyó ügy, vagy már lezárult. Ha már lezárult, akkor elvileg lehet póthagyatéki eljárást indítani, de ott majd úgyis elmondanak mindent.

Ha pedig még nem volt, akkor az a probléma, hogy a halotti bizonyítvány nélkül nem tudom, mennyire tudod te elindítani.

2023. márc. 17. 14:19
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Az hogy beleirtad a kozlemenybe 1ho az semmi. Semmit nem bizonyít.

Hajadra kenheted.

2023. márc. 17. 15:41
 10/17 A kérdező kommentje:

Okoskodók kérem kíméljenek. Köszönöm.

2023. márc. 17. 17:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!