Ha az arcomat a megkérdezésem nélkül felrakták a netre, akkor tehetek ellene valamit vagy nem ?
Andizsuzsi
Utcán, kérdezgették az embereket, én meg mondtad, hogy nem szeretnék válaszolni és nem szeretném ha felvennének, ennek ellenére csak felvettek és felraktak. Nyugati téren volt, nem tömegrendezvényen.
Nekem az első kérdésem: célirányosan téged videóztak le, vagy valaki/valami mást videóztak és te csak egy háttérszereplő járókelő voltál? Mert utóbbi esetben nem kell arcot kisatírozni, ha egyébként nem emelnek ki.
Mondjuk az is furcsa, hogy megtaláltad magad. Miféle kérdezgetés volt ez?
12-es Nyugatinál sétáltunk át, mikor oda jött egy csaj meg egy kamerás és a csaj egy kérdést akart feltenni, ha jól válaszolunk adtak volna egy kupont fogászati kezelésre... meg se vártam a kérdést csak mondtam, hogy ne mszeretnék válaszolni rá, és nem is szeretnék ha felvennének. Ennyi volt a kommunikáció. Majd a Tiktokon múlt héten szembe jött a videó, amin én is szerepeltem.. tehát nem tömegrendezvény volt, nem háttérben elsétáltam, hanem pacekban arcomba nyomott kamera vett fel.
Segítséget itt nagyon senkitől nem kaptam, max beszólogatásokat meg ismétlődő értetlenkedő kérdéseket, de ha valakit majd későbbiekben ugyan ebbe a szituba kerül és érdekelné mit lehet tenni, akkor a következőket.
TASZ online ingyenes jogi segítségét kértem és ma reggel adtak is válasz.
Valóban lehet rendőrségi feljelentést tenni a Ptk. 2:48. §-a és a GDPR erre vonatkozó jogszabálya alapján.
A felvételt készítőnek csak 2 eseten nem kell engedélyt kérnie a felvettről, ha 1. tömegrendezvényen vett részt a felvett, vagy 2. ha közéleti szereplő. Minden más esetben engedély köteles a felvett személy internetre való felrakása.
A jogász arra kért, hogy előbb írja még 1x a reklám anyagot készítőknek, és ha megint nem reagálnak, akkor a rendőrségen a Ptk. 2:48. §-a alapján felfenetést tehetek ellenük. Kiderült a folyamat is, a feljelentés után a rendőrség felkeresi a jogszabályt sértő illetőt vagy illetőket és ők kérik a jogszabálysértő magatartás befejezésére, ebben az esetben a videó azonnali levételéről az internetről, ha nem tudják bizonyítani, hogy saját kézzel írt aláírással adtam engedélyt a képmásom szabad felhasználását. Jaaa és kiderült, hogy a szóbeli engedélyeztetés nem minősül jogilag elfogadottnak, egy formanyomtatvány van, amit kézzel írt aláírással kell engedélyeztetni a felvett illetőnek, hogy képmását szabadon felhasználhatják és terjeszthetik. Tehát a rendőrség fogja felkeresni a felvétel készítőit és ha "összesz.rják" magukat, akkor gyorsan le is veszik a vidit. Ha viszont vitatni kezdik az eljárást vagy hogy levegyék a videót, akkor jöhet a bíróság meg az ügyvédek. De a jogász úr szerint, 1-2 kivételtől a hasonló ügyek 99%-ban sose jut el a bíróságig.
Feljelentheted egyből is, és akkor lesz bizonyíték, hogy ez nem csak a te fantáziád szüleménye.
Ez már csak azért is jó, mert peren kívüli megegyezéssel kérhetsz sérelmi díjat, ill. ha nem mennek bele, akkor polgári perben kérheted ugyanezt a perköltséggel megfejelve.
Feljelentést bármiről fel lehet tenni. A feljelentésről meg lehet kérni jegyzőkönyvet. Lehet, hogy megpróbálnak lebeszélni, elbagatellizálni, de akkor is ki lehet tartani mellette, és akkor kérni a feljelentés megtagadásáról a jegyzőkönyvet, ill. panaszt tenni, és menni a feletteséhez, ill. jelezni, hogy mulasztásért az ügyészséghez fordulsz. Lehet, hogy meggondolja magát a rendőr.
A másik dolog pedig a polgári peres ügy. Azt ettől függetlenül is simán mehet, csak hát akkor biztosra kell menni, hogy kit kell feljelenteni, különben bukod a pert. Ennek kinyomozásához kéne a feljelentés és a rendőrségi nyomozás.
15-17-es koma, miért nem tájékozódsz mielőtt kinyitnád a szád és ótvar nagy baromságokat hordasz össze, mi ? koma ? :)
Ptk. 80. § (2) bekezdése alapján: Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához - a tömegrendezvényen és a nyilvános közszereplés kivételével - az érintett személy hozzájárulása szükséges. A képmással vagy hangfelvétellel való visszaélés esetén a Ptk. 84. § szerint 3 év szabadságvesztésre büntetendő cselekmény...Tájékozódj boomer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!