Az igazgató megteheti, hogy nem írja alá a kiiratkozásomat?
Az a helyzet, hogy nekem az élethelyzetem miatt át kell mennem esti iskolára, de úgy látszik, hogy az igazgató nem fogja aláírni a kilépő nyilatkozatot pénz tartozás miatt. Már 18 éves vagyok, nem tanköteles. A pénz tartozás annyiból fakad, hogy szeptemberben nekem meg volt rendelve az ebéd, nem ettem egy falatot sem, mert fogalmam sem volt, hogy már lehet, mi merre, hol, ebből 20 ezer forintos tartozás lett, valamint egyesületi iskola, kell egyesületi díjat is fizetni, viszont szeptember óta olyan mély pontokat élünk, hogy nem sikerült havi 10 ezret fizetni. Így összesen 60 + 20 ezer forint felhalmozódott tartozás. Kifizetni nem tudom, mert ha nincs, akkor miből?
Ezt megteheti az igazgató, hogy addig ne írja alá, amíg nincs kifizetve? Vagy ez teljesen illegális? Ezt nekem csak prediktálták tanárok, hogy ez megtörténhet és valószínűleg meg is fog. Mondták, hogy az ebédet azt ki kell, vagy addig nem hagynak. Mivel kb. semmim nincs már, és még többet kell dolgoznom, meg közben érettségiznem is kell, ezt el kellene kerülni. Ha ez megtörténik, fordulhatok a KLIK-hez?
Hát ahogy az előző írta, normális hangnemben kéne vele beszélni, első körben méltányosságit kérni, hátha elengedik, esetleg részletfizetésbe. Ha elismered a tartozást, akkor nem "tarthatnak ott" jogosan.
Tehát ha tovább erősködnek, ill. nagyon negatív a hozzáállás, akkor is van megoldás, pl. jegyzőhöz fordulni.
Kérdező
Ha annyira gond lenne a pénz akkor odafigyeltél volna arra hogy tartozásod keletkezik. Nem hiszem, hogy most kellene azon elmélkedni mi van az egyesületi díjjal, hiszen nem most kezdted az iskolát. Tuti nem ez az első szeptembered sem ott, hogy ne lett volna már ebédbefizetésed korábban.
Igen, az igazgató megtagadhatja, hogy egy ilyen iskolában nem írja alá a papírjaidat. Hiszen ha aláírja te már el is tűnsz azonnal és soha nem fogod kifizetni a tartozásodat. Munkahelyen is pont így van, csak akkor írják alá a végső papírokat egy felmondásnál is ha az illető anyagilag mindent rendezett.
Az egyetemen is úgy működik, hogy vizsgázni sem mehetsz ha van tartozásod a félévben, előbb ki kell fizetni.
Ahogy írták, normális hangnemben segítséget kell KÉRNI az iskola vezetésétől. Ez lehet részletfizetés vagy elengedése is a tartozásnak, az iskolától függően. Kérdés, hogy miképpen beszéltél eddig velük, mert lehet hogy már túl késő. Ha beszóltál meg veszekedtél akkor mindenképpen kifizettetik veled mielőtt aláírják a papírokat.
Amúgy nyilván benne van abban a szerződésben amit a beiratkozáskor a szüleid aláírtak, hogy az egyesületi díjat ki kell fizetni és bizonyítványt csak annak adnak ki aki minden tartozását rendezte az iskola felé.
"Hiszen ha aláírja te már el is tűnsz azonnal és soha nem fogod kifizetni a tartozásodat."
Ez hülyeség. Ha aláírja a tartozási nyilatkozatot, akkor máris meg van oldva. Ha megegyeznek a fizetés módjáról, így vagy úgy, az plusz. Ha másképp nem, akkor úgy, hogy egy összegben követelik, perlik, végrehajtják...
"unkahelyen is pont így van, csak akkor írják alá a végső papírokat egy felmondásnál is ha az illető anyagilag mindent rendezett."
Na ez is pont hülyeség. Pont ezért van, hogy a kilépő papírok között van olyan is, hogy nyilatkoznak az adósságról, vagyis ha a dolgozó adósa a munkáltatónak, akkor arról van egy papírja, amit a következő munkahelyen belépéskor le kell adni. Akkor egyből egyenest átutalják az adósságot.
#5 Amikor elkezdtél ott tanulni akkor szerződtél velük te vagy a szüleid. Ugyanez történt az egyesületi tagságoddal is.
Ne azt keresd hogyan tudod megszegni, kijátszani, hanem hogyan tudod teljesíteni.
van tartozásod? Igen, van. Akkor ki kell fizetned.
Ennyi.
Normális hangnemben beszéltél, de elmondtad-e az összes problémád, hogy megértsenek?
De képzeld, hogy ők is szar helyzetben vannak, és lehet, hogy nem szemétségből nem jótékonykodnak, és engedik el a tartozásod. Arról kell egyeztetni, hogy hogyan fizesd vissza.
Nem a KLIK alá tartozik, talán szerencsére. Ne hidd, hogy akkor elengednék a tartozásod.
Tehát szerintem mint írtam, tanúkkal kell bemenni akkor. Nyilván kiengednek, és nyilván jön egy végrehajtói vagy akármilyen eljárás, de azért az nem két nap. Talán kérhetsz két hónap fizetési haladékot, vagy akármit, és kész. akkor meg tudsz dolgozni suli mellett, és be tudod perkálni a pénzt. Azért 80 ezer nem egy olyan egetverően nagy összeg. Netán eladod valami kütyüdet, vagy az anyuci adja el a valamijét, vagy tegyetek zálogba valamit, netán vegyen fel hitelt, fizesse ki a sulit és a hitelt pedig részletre, és a probléma megoldva.
80 ezret még a rokonságtól is össze lehet kuncsorogni kölcsön, ha nektek semmitek nincs, és nem akartok a bank felé eladósodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!