Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosan fosztották meg az...

Jogosan fosztották meg az ismerősömet a választójogától?

Figyelt kérdés
Az ismerősömet cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezték, és a szavazati jog is ott van azon ügycsoportok között, amelyekben őt korlátozták. Azért vonták meg a szavazati jogát, mert nem tudott olyan kérdésekre válaszolni, mint például hogy hány párt van a parlamentben, milyen választások vannak, ki a köztársasági elnök, mióta van kormányon a jelenleg regnáló magyar miniszterelnök, hogy hívták Magyarország előző miniszterelnökét, mikor lesz a következő országgyűlési és önkormányzati választás. Arra viszont tudott válaszolni, hogy ki Magyarországon jelenlegi miniszterelnöke éshogy ő melyik pártban van, ki a polgármester ott, ahol ő él, ki a főpolgármester. Emellett megkérték, hogy mondjon 5 ellenzéki pártot, de csak kettőt tudott mondani. Ezek alapján szerintetek jogosan fosztották meg a szavazati jogátol az ismerősömet?

2023. febr. 10. 23:02
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
75%

És erre a bírósági tárgyalásra lehetett készülni? Lehetett tudni előre, hogy lesznek ilyen kérdések, vagy csak ott derült ki?

Ha valóban ez történt, akkor nem érzem jogosnak.

2023. febr. 11. 15:51
 32/43 A kérdező kommentje:
Nem, nem mondták meg előre, hogy milyen kérdések lesznek. Gondolom, azért, mert akkor fel tudott volna készülni rá. Ők arra voltak kíváncsiak, hogy magától tud-e rá válaszolni vagy sem.
2023. febr. 11. 15:53
 33/43 árokpart ***** válasza:
75%
Nagyon sokan lepontoztak, úgy látom fáj az igazság, de attól még az az igazság.
2023. febr. 11. 17:06
 34/43 anonim ***** válasza:
60%

Kérdező, sajnálom, hogy kitaláltak gondoltam a történetet. Utánaolvastam, és a TASZ is foglalkozik ezzel az eljárással, mármint a szavazati jog megfosztásával részleges cselekvőképtelenség esetén. Azt gondololják, meg én is, hogy ez mindenkit megillet.

Remélem, ismerősöd helyzete javul és idővel visszanyerheti a teljes rendelkezést az élete felett. Nem tudom, milyen esély van megfellebbezni a mostani döntést, vagy hogy ő szeretné-e.

2023. febr. 12. 11:58
 35/43 anonim ***** válasza:
Sajnos ez teljesen a bírótól függ. Ezek a kérdések nem teljesen jók. A hány párt van a parlamentben engem is megfogna.
2023. febr. 12. 21:32
 36/43 anonim ***** válasza:
100%
Nem biztos, hogy 100%-ban kell jól válaszolni. Ha tőlem a pártok számát kérdeznék váratlanul, elkezdeném számolni, hogy Fidesz, LMP, Jobbik, Mi Hazánk, MSZP, DK (de nem tudom, a KDNP külön számít-e, és ilyeneket, hogy Párbeszéd, simán kifelejtenék). Ugyanakkor ebből már lejön, hogy valamennyire követem a politikát, akkor is, ha a pontos számot nem tudom. Ha viszont úgy válaszolnák, hogy „hát az óbánviktor meg a soros meg a brüsszel meg a migránspárt”, akkor jogosan mondják, hogy nem megy ez nekem.
2023. febr. 12. 21:44
 37/43 anonim ***** válasza:

Pff, noob, még a huxit pártot sem említetted... :D

2023. febr. 12. 21:58
 38/43 anonim ***** válasza:
#37 basszus, ezekről nem tudtam... mééért van ilyen?
2023. febr. 13. 16:40
 39/43 anonim ***** válasza:

Szerintem is kicsit kamu. Bár valóban vannak kérdések, amiket fel lehet tenni, pl. ha azt mondja teljes meggyőződéssel, hogy ő vásárol be a lenti boltban, ami egyébként tíz éve bezárt, és ha kérdezik, hogy mennnyibe kerül a tej, azt mondja, hogy 20 forint... - ilyen előfordult a családunkban.

Amúgy támogatnám, hogy bizonyos szintű politikai alapismereteknek meg kelljen felelni, de mindenkinek ahhoz, hogy szavazhasson, de ez kb. kivitelezhetetlen.

2023. febr. 15. 11:31
 40/43 anonim ***** válasza:
Jesszus, most látom az „úgy válaszolnák”-ot, elgépelés volt, esküszöm :D 36-os
2023. febr. 15. 20:53
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!