Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A férjemnek van egy gyereke...

A férjemnek van egy gyereke (papíron) az exétől, akivel nem tartja a kapcsolatot. Így örökölhet?

Figyelt kérdés
Van egy családi ház, ami már a házasságunk előtt is megvolt nekem, én vagyok az egyedüli tulajdonos, úgy örököltem a mamámtól. El tervezzük adni, úgy tudom ilyenkor ha veszünk egy másikat az már közös tulajdon lesz. Meg tehetjük, hogy csak az én nevemen legyen vagy ha lesz közös gyerek ráírathatjuk a nevére? Nem szeretném ha egy számomra idegen gyerek örökölné a házam.
2023. jan. 17. 14:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%
Nem vagyok jogász, de amikor én örököltem és vettem belőle másik lakást az az én nevemen ment és a férjemnek nem volt benne tulajdonrésze.
2023. jan. 17. 14:32
 2/11 anonim ***** válasza:
78%

Az uj haz nem lesz kozos hisz a penz amibol veszitek a tied. Ha kell hozza potolni, es azt kozosen teszitek akko annak aranyaban kap tulajdonjogot.

Pl eladjatok a hazat 20millaert es 20millaert vesztek abbol a penzbol amit te kaptal, akkor az 100%ban a te tulajdonod lesz.

Ha az uj haz 25millio akkor ugye kell 5millio meg. Mindegy hogy hitel vagy ketten sporoltatok ossze, igy a 25millios hazba te beladsz 20+2,5millat es a larod 2,5millat. Igy a te tulajdoni hanyadod 9/10ed lesz az ove 1/10ed.

2023. jan. 17. 15:55
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
A kerdesedre valaszolva, a parod gyereke jogos orokos amennyiben a parodnak keletkezik tulajdonjoga.
2023. jan. 17. 15:56
 4/11 anonim ***** válasza:
Persze,hogy örökölhet. Nem attól függ,hogy látogatja vagy nem.
2023. jan. 17. 17:42
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha te örököltél valamit, akkor az nem tartozik a házastárs tulajdonába.

Ha új lakást vesztek belőle, pont olyan értékben, akkor az is a te tulajdonod, csak tudd igazolni, és biztos, ami biztos: legyen közjegyző előtti házastársi vagyonnyilatkozat arról, hogy az a tied.

Minden házasság alatt szerzett vagyon fele-fele arányban alakul, hacsak nincs más a házassági vagyonszerződésben (amit házasság után is lehet kötni).

Tehát ha nincs más, és eladjátok az örökölt lakást, de kiegészítítek még ugyanannyi értékkel, amit a házasság alatt spóroltatok össze, akkor elvileg 75%-ban vagy a tulajdonosa.

Ha az ingatlan a te neveden van, és te meghalsz, akkor a te gyereked örökli azt, a férjed "papír"gyereke nem örököl az ingatlanból semmit.

2023. jan. 17. 22:25
 6/11 A kérdező kommentje:
Megbeszéltük, hogy haszonélvezeti joga lesz az új házon, mivel közösen teszünk bele pénzt, de én leszek a tulajdonos, így majd csak a közös gyerekeinké lesz
2023. jan. 18. 07:39
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Attol mert a te tulajdonod, valaskor jar neki az a resz amit beletesz.. az hazassag alatt szerzett vagyon. A te kulonvagyonod nem eleg a hazra tehat kozos penzbol egeszititek ki.

Valoszinuleg elobb elvaltok mint meghal.

2023. jan. 18. 08:57
 8/11 A kérdező kommentje:
Nem valószínű, hogy el fogunk válni
2023. jan. 18. 09:15
 9/11 anonim ***** válasza:

Eszedbe ne jusson ez így.

Oké, hogy azt mondjátok hogy nem valószínű, hogy válni fogtok, senki nem úgy megy bele egy házasságba, hogy válni fog, de azért érdemes minden eshetőségre felkészülni (nem rettegni).

Azzal, hogy haszonélvezeti jogot kap a házra, gyakorlatilag kirakhat téged ha válnátok. Akkor haláláig 100%-ban ő élvezi a ház használati jogát, neked akkor ahhoz semmi közöd nem lesz, csak a halála után. Akkor meg már kb. nem sok értelme van, hisz nem sokkal rá - feltéve ha te túléled - a gyereked örököl. Na jó, fillérekért eladhatod haszonélvezeti joggal terhelten, de ennyi.

Szóval a számotokra ideális megoldás az, ha kettős haszonélvezeti jog van, vagyis fele-fele arányban (vagy ahogy tetszik) ketten vagytok haszonélvezők, és te a tulajdonos.

A gyerek ettől még lakhat ott, ha elborul az agya (tudom, hogy nem olyan, de ilyen is előfordult már), nem rakhat ki benneteket, nem adhatja el...

Jegyezd meg, hogy a jogban soha nem csak valószínűségre és vágyra, érzésekre kell hagyatkozni, hanem a kívánatos dolgokat meghatározni, és a nemkívánatos dolgok lehetőségét kizárni.

Tehát beszélj újra a férjeddel, hogy csak most tudtad meg, hogy lehet részben is adni haszonélvezeti jogot, és eleve ez fedi a szándékotokat, mindenkinek ez lenne a legmegnyugtatóbb.

[link]

2023. jan. 18. 12:50
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippet, még egyenlőre nem aktuális, csak áruljuk a házat, de előre szerettem volna tájékozódni
2023. jan. 18. 13:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!