Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Extrém esetekben hogy néz ki...

Extrém esetekben hogy néz ki az örökség?

Figyelt kérdés

1. A szülők nem éltek együtt, az apa meghalt, a család nem kereste a mamát, gyerekét, lehet, nem is tudtak róla. Miután indult volna a mama a 2-3 éves gyerekkel külföldre rokonlátogatásra, akkor derült ki, hogy a papa meghalt.

2. a gyerek már 40 éves és a papa 30 éve meghalt?

3. örökbefogadásnál, pl. az apa nem is tudja, hogy gyerek van, a mama lemond a gyerekről x éves korában, a gyereket örökbefogadják. Akkor a gyerek hány helyről örököl? Titkos vagy nyílt örökbefogadás esetén?

4. A papa lelépett vmerre, a mama újraházasodott, az új férj a nevére vette a gyereket, ekkor melyik apától örököl?

A lényeg, hogy ki keresi a gyerek apját? Azért néha esélytelen megtalálni, nyári fesztivál, téli hóesés:)(ez vicc). A családtag le is tagadhatja, ááá, nem volt épp akkoriban barátnője, gyereke és osztoznak. De ha kiderül x év múlva, hogy volt? Akkor jön a polgári peres?

2023. jan. 14. 17:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
AZ egyes eseteket írd már le érthetöen, részletesen, mert igen zavarosak
2023. jan. 14. 17:37
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Az 1-es nem egészen érthetö, de ha valaki meghal, akkor a gyerekei örökölnek, akkor is, ha nem tartják a kapcsolatot. A külföldi látogatás nem tudom, hogy jön ide.

2-es: amikor a gyerek 10 éves volt, akkor örökölt az apjától

3. Ez teljesen érthetetlen, mi az, hogy az apa nem tudja, hogy van gyerek meg mindenki lemond róla

4. A papa=apa, mama=anya??? Ha igen, akkor a gyerek mindkét apa után örököl

2023. jan. 14. 17:40
 3/11 A kérdező kommentje:

1. én úgy tudom, hogy csak úgy egy kiskorút nem lehet külföldre vinni, kell beleegyező nyilatkozat. Ezért keresték a papát, hogy írja alá - ez rokoni sztori. A papa meghalt, nem is értesítették a gyereke anyját, nem voltak házasok.

2. de ha nem tartják a kapcsolatot, kell tudnia a rokonoknak, hogy az elhunytnak volt-e gyereke? Fogalma sincs és kész.

3. egy, akár xéjszakás kapcsolatesetén hány férfinak fogalma sincs, hogy van egy gyereke. Az együttlét után kiderül, hogy terhes lett a lány,nő, de örökbeadja a gyereket, jó, nem x év múlva, ahogy írtam. Eltelik 50 év, a papa meghal, ki örököl utána? A nő/lány örökbeadta a gyereket.

4. igen, így gondoltam.

A lényeg, hogy van örökség, tehát nem a tartozásra gondolok.

Alapesetben az érdekel, hogy mi van, ha a család letagadja vagy nem tudja, hogy volt ott még a meglévő 2 mellett egy 3. gyerek is.

Meglepődtem, hogy meg kell magyaráznom, nem akartam hosszan megírni. Számtalan, kimeríthetetlen történetforrás ez könyvekben, filmekben.

2023. jan. 14. 17:56
 4/11 A kérdező kommentje:
De köszi, ha válaszoltok, érdekel.
2023. jan. 14. 17:57
 5/11 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Ehhez valami kódfejtő számítógép kell
2023. jan. 14. 18:11
 6/11 anonim ***** válasza:
Keress fel egy ügyvédet
2023. jan. 14. 18:24
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem írd át vagy anya-apára, vagy mama-papára a történeteket.
2023. jan. 14. 18:43
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb embernek van születési anyakönyvi kivonata, abban meg benne vannak a szülök. Ha meghal valaki, akkor az anyakönyvek alapján derülnek ki a gyerekei, nem a család bemondását veszik figyelembe.

Ha van egy gyerek, aki valami módon bizonyítani tudja, hogy az elhalt az apja volt, akkor örököl utána akár egyéjszakás eset után is.

2023. jan. 14. 18:45
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Én szerintem megvárom, míg kijön szinkronosan....

S itt nem csak azzal van a baj, hogy a kérdező nem tudja világosan leírni, hogy ki kinek a kije (papa, stb).

2023. jan. 14. 19:08
 10/11 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdezö ott erölködik, hogy ha nem tudja a meghalt családja, hogy van esetleg valahol egy-két gyerek, azok hogyan kerülnek bele az öröklési listába. De ahogy valaki írta, ha valahol fel van tüntetve apaként, akkor az a gyerek örököl töle, ha meg nem bizonyítható (pl alkalmi kapcsolatból), akkor nem. Ha ez utóbbi esetben valamiféle bizonyíték létezik, akkor a gyerek örököl.
2023. jan. 14. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!