Végrendelet? Ajándékozási szerződés? Öröklési szerződés? Melyik a legjobb opció ilyen esetben?
2 gyermekem van + férjem.
A családi házunk 1/2 részben az enyém, 1/2 része pedig a kisebb gyerekemé.
Azt szeretném hogy halálom után az én tulajdonrészemet teljes egészében a kisebb gyerekem örökölje. Nem szeretném hogy a másik gyerekem örököljön kötelesrészt se, mert ő már nagyszülőktől kapott egy házat. Illetve ha a halálom pillanatában a férjem még él, ő se örököljön ebből a házból (van neki lakása + sok köze nincs ehhez a házhoz, mert a volt férjemmel építettük).
Ilyen esetre melyik lenne a legjobb dokumentum típus?
Kötelesrészt csak nagyon alapos indokkal lehet kivédeni, szerintem itt nincs szó erről.
Irasd a részedet már most a kiskorúra, akkor ha élsz 10 évig, akkor a kötelesrészt sem tudja követelni a nagy erre a házra, és a mostani férjed sem. TErmészetesen haszonélvezeti joggal terhelve, hogy a kisebb gyereked mg véletlenül se tehessen ki.
Itt a legegyszerűbb megoldás az, hogy a másik gyerekkel írattok egy papírt, hogy lemond annak a fél háznak az örökléséről, ekkor csak a kisebbik fogja azt megkapni. Nem tudom, milyen viszonyban vagytok egymással, de normális családon belül (pláne, ha már a másik örökölt, és a fele egyébként is a kisebbiké) ezt meg lehet oldani.
Az ajándékozás jöhet még szóba, ott 10 évvel kell túlélned az ajándékozást, hogy ne lehessen a köteles részt követelni.
Ha a házban együtt éltek a férjeddel, akkor törvény szerint neki holtig tartó haszonélvezete lesz a fél házra, ami (az új törvények értelmében) akkor sem fog megszűnni, hogyha újraházasodik. Szóval erről is kellene férjeddel egy lemondónyilatkozatot írni. A férjed egyébként a lakott ingatlanból nem örökölne egyébként sem semmit (a berendezési tárgyakra is csak haszonélvezetet kap), más örökségekből pedig 1 gyermekrész jár neki, vagyis nem csak a két gyereked között oszlik meg a többi vagyon, hanem 3-felé osztódik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!