Ha a gyerek 3-tól 6 éves koráig külföldön él, akkor a magyar hatóságok felé mit kell jelenteni?
Magyarországon kötelező az óvoda, szóval muszáj lesz jelentened a költözést a hatóságok felé. Hacsak nem feketén akartok dolgozni, valószínűleg nektek is be kell jelentkeznetek az új ország hatóságainál. Én pl Hollandiában élek, ahhoz, hogy itt dolgozzak, alsóhangon kell lakcím, adószám és helyi egészségügyi biztosítás. Utóbbim pedig nem lehet hivatalosan, amíg le nem mondom a magyart, mert két EU-s országban nem lehet egyszerre egészségügyi biztosításod. A magyar lakcímet mondjuk megtartottam így is.
Hova költöztök? Ez segítene a válaszadásban.
"Óvodába nem akarom járatni, mert ahová megyünk, ott csak 5 éves kortól van iskola előkészítő."
A jogot félretéve, már a nyelvtanulás miatt lehet sokat jelentene, ha mégis járna akárcsak 1 évet is óvodába a gyerek külföldön. Egy extra nyelv akkor is hasznos, ha utána visszamentek Magyarországra.
Az óvoda keresni fogja a gyereket és a gyámhatóság felé jelentve lesz, hogy nem íratták be az óvodába. Egy idő után akár a gyereket ki is vehetik a családból, ha nem jár a törvény által előírt közoktatási intézménybe.
Ha jól tudom, akkor a jegyző (vagy a fenntartó) és az óvodaigazgató közösen adhat felmentést a kötelező óvoda alól 5 éves korig, de nem tudom, hogy ez a szituáció elég indok lenne-e arra, hiszen lehet mondják, hogy ebben az esetben külföldön kellene járnia. 1 év óvoda mindenképp kötelező mielőtt iskolába járhatna a gyerek, még az előbb említett felmentés mellett is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!