Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen joga lehet az apának?

Milyen joga lehet az apának?

Figyelt kérdés
Boldognak hitt kapcsolatban éltem a párommal. Anyagilag én mindig tudatosabb voltam, a munkám is jobb volt. Én szépen tettem félre pénzt, ő hónapról-hónapra élt. Vettem egy lakást, 1/1 tulajdonjoggal. A szüleimtől kaptam kölcsön pénzt hozzá. Idő közben terhes lettem, de még aktívan dolgozok a kölcsön miatt. Egy hónapja bevallotta a párom, hogy 2 millió Ft-ot ellopott tőlem, amit a hamarosan érkező szüleimnek raktam össze, mert kp-ban kérték a törlesztést. Azt ígérte, vesz fel hitelt, és visszaadja a pénzt, de nem történt meg, beszélni sem lehet vele róla. Én úgy döntöttem egy hete, hogy lezárom a kapcsolatot, bármennyire is nehéz a helyzet. Mivel a saját, tervezett gyermekét és a párját lopta meg, nem tervezem, hogy készüljön apasági nyilatkozat, azt akarom, hogy eltűnjön az életünkből. Ezek fényében neki milyen jogai lehetnek? Szülés után kérhet genetikai vizsgálatot? Ebben az esetben hogyan döntene a bíróság? Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy még annyi sem volt benne, hogy a szemembe mondja a lopás tényét, e-mailben írta le, tehát van bizonyítékom.
2023. jan. 9. 18:00
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem voltatok házasok?

Amúgy igen, beperelhet a gyerek miatt. A lopás ténye a világon semmit sem fog számítani egy gyermekelhelyezes és kapcsolattartas ügyben.

2023. jan. 9. 18:07
 2/10 anonim ***** válasza:
59%

Természetesen kérheti az apaság megállapítását, és te jársz jobban, ha nem ragaszkodsz a teszthez, mert az neked igen sokba kerül.

Mivel ö az apa, ezért minden jog megilleti, ami egy apának jár, kérheti akár az osztott felügyeletet is, de láthatási, kapcsolattartási joga mindenképpen van. (Meg tartási kötelezettsége is, de ez nem függ össze a láthatási joggal.)

Emellett kérheti az apaságtól függetlenül a lakás egy részének árát is, ha élettársként (vagy esetleg házasságban) éltetek együtt. Ha csak élettársi kapcsolat, akkor a jövedelmetek arányában oszlik meg a ház értéke kettötök között. Ha a szüleid nem hivatalosan, a nevedre szóló ajándékként adtak pénzt, akkor az sem a te külön vagyonrészed.

A "lopás" meg jogilag nem az, mert életközösségben voltatok, azaz ezzel nem mégy semmire sem.

2023. jan. 9. 18:10
 3/10 anonim ***** válasza:
52%
Ez szimpla lopás.
2023. jan. 9. 18:11
 4/10 A kérdező kommentje:
Nem voltunk házasok, és nem volt közös vagyon. Gusztustalannak tartom, hogy én teremtettem meg mindent a babának, meg úgy alapvetően a családnak, nagyon ki volt számolva a pénz mielőtt elmegyek CSED-re, erre csak ennyi van benne, hogy még meg is lop. Hetek óta csak sírok, teljesen összeomlottam, sosem hittem volna róla. Nem akarom, hogy bármi köze legyen a babához, az ilyen nem apa és nem ember.
2023. jan. 9. 18:11
 5/10 A kérdező kommentje:
Az ingatlant már azelőtt megvettem, hogy élettársak lettünk volna. Csak kapcsolatban éltünk. Így is járhatna neki bàrmi?! Be sincs jelentve a lakásba.
2023. jan. 9. 18:13
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Az ingatlanodhoz semmi köze sincs, mivel írtad hogy a te neveden van, és csak élettársi kapcsolatban vagytok/voltatok. Ezt senki nem fogja megkérdőjelezni.
2023. jan. 9. 18:25
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az ingatlanhoz nincs köze.

A gyerekkel kapcsolatban minden joga és kötelessége fennáll, nem érdekes, hogy nem voltatok házasok. Gyakorlatilag nem fogod tudni kizárni az életedból az elkövetkezendő 20-25 évben.

2023. jan. 9. 19:18
 8/10 anonim ***** válasza:
85%

"Emellett kérheti az apaságtól függetlenül a lakás egy részének árát is, ha élettársként (vagy esetleg házasságban) éltetek együtt. Ha csak élettársi kapcsolat, akkor a jövedelmetek arányában oszlik meg a ház értéke kettötök között. Ha a szüleid nem hivatalosan, a nevedre szóló ajándékként adtak pénzt, akkor az sem a te külön vagyonrészed."

Ez mondjuk nettó baromság

2023. jan. 9. 19:28
 9/10 anonim ***** válasza:
78%

Lopásért tegyél feljelentést

A gyerekedet viszont ne lopd meg azzal, hogy nem kéred a gyerektartást

2023. jan. 9. 22:20
 10/10 anonim ***** válasza:
Tedd meg a feljelentést, a biztonság kedvéért. Az elhelyezésnél alapvetően az anyja a nyerő a gyereknek kivéve a spec eseteket. BEzsélj ügyvéddel, ne az internet népét kérdezd.
2023. jan. 21. 16:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!