Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen kemény lehetett az...

Milyen kemény lehetett az élet mondjuk ilyen 3-4 ezer évvel ezelőtt amikor még nem voltak törvények?

Figyelt kérdés

Hallgattam egy előadást, (egyetemi) ahol arról volt szó, hogy egy bronzkori embernek honnan lehetett baltája, mikor ő maga valószínűleg nem volt kézműves mester, szóval nem ő készítette.

Nekem egyből az jutott eszembe, hogy simán csak találta egy meghalt ember mellett vagy egyenesen megölt érte valakit.

Hogy mennyi olyan eset lehetett, ami soha az életben nem derül ki, hány gyilkosság lehetett régen, erőszak, akár gyerekekkel szemben is. Borzalmas, de engem ez valahogy érdekel. Mármint a törvényen kívüliség. Vagy akkor is lehettek íratlan szabályok? Nem hinném..

könyvet ha tud valaki ajánlani ilyen témában, szívesen fogadom.

Jogász hallgató vagyok egyébként.

2023. jan. 3. 06:00
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
56%
Ugyanilyen mint most.
2023. jan. 3. 06:36
 2/14 anonim ***** válasza:
9%

"Hogy mennyi olyan eset lehetett, ami soha az életben nem derül ki, hány gyilkosság lehetett régen, erőszak, akár gyerekekkel szemben is."

Lényegesen kevesebb mint ma.

2023. jan. 3. 06:37
 3/14 anonim ***** válasza:
11%
A magyar történelmet is ajánlom, különösen a 2006-os rendőrattakot amit az akkori, baloldali gyurcsány-kormány intézett. Azt is büntetlenül megúszta mindenki.
2023. jan. 3. 06:41
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Jogász hallgatóként Hammurapi nevét ismerhetnéd az iskolából, akinek 3-4 ezer évvel ezelőttről fennmaradt a törvénykönyve:

Hammurapi törvényoszlopa – Wikipédia

[link]

És ez csak az első, ami fennmaradt nagyrészt teljesen írásban, korábbiak is voltak.

2023. jan. 3. 06:54
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

De még ennél régebbi is van, több mint 4 ezer éves, ami fennmaradt:

Code of Ur-Nammu - Wikipedia

[link]

Szóval bőven voltak már törvények a bronzkorban, írásban lefektetve.

2023. jan. 3. 07:09
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak hogy voltak törvények 3-4000 éve, ezért jöttek létre a vallások is.

A vallásoknak 2 funkciója volt: egyik részről megmagyarázták az akkor még megmagyarázhatatlant, másik részről pedig egy szabályrendszert alkotott, amiben egy adott közösség élt.

2023. jan. 3. 08:44
 7/14 anonim ***** válasza:
100%
Kőkemények... ja nem, akkor már túl voltunk a kőkorszakon... akkor kemény volt, mint a vas.
2023. jan. 3. 08:52
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Az első letelepedett emberi közösségekben kb. i.e. 12.000-15.000 már kellett lennie valamilyen alapszintű törvénykezésnek (család,tulajdonjogi,életvédelemmel kapcsolatos),ha nem akarták hogy széthulljon és működésképtelenné váljon a közösség idejekorán.

Később az írás kialakulás után jegyezték le a törvényeiket a ma is látható módon.

Gépész technikus vagyok egyébként.

2023. jan. 3. 10:20
 9/14 anonim ***** válasza:
46%

Egyrészt akkor is volt jog... ököljog volt. Amúgy meg esetleg a törzs (falu)

bikájánál lehetett talán fellebbezni. :D

2023. jan. 3. 14:04
 10/14 A kérdező kommentje:
Szóval a jogrendszert onnantól számítjuk, hogy Róma. Azelőtt nem voltak igazi törvények.
2023. jan. 3. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!