Ha az áldozat nem kíván feljelentést tenni akor nem indul eljárás az elköveto ellen?
Erőszakos bűncselekmény esetén ha pl megversz valakit .csaladtagot vagy kívülállót .
Vagy szexuális bűn esetén ha az áldozat mar nagykorú.
Akor vegulis az áldozat ha nem akar belőle problémát de mások is látták akor azok az emberek ugyan úgy feljelenthetik az illetőt?
Vagy a rendőrség hivatalból vizsgálódik de ha áldozat nem akarja nem lesz belőle semmi?
Jó a gyilkosság tudom más tészta hissz nincs lehetőség az áldozatnak reklamálni.
Családon belül viszont sokszor van ez a feljelentegetem visszavonom téma. Főleg ha párok verekednek
Mi is sokszor öltuk egymást volt párommal 1 szer ránk hívtak a rendőrt.
Asszonyom is vissza tudott ütni.
Egyszer valami olyat mondott hogy nem bírtam nem neki menni.kapot kicsit de aztán fogot egy kést és torkomhoz nyomta. De nem akart vegulis bántani.
De egyből megnyugodtam 😀 mondtam hogy nyugi .nyugi
De vegulis aztán minden ment tovább.ezt nem is nagyon meséltuk senkinek. de ha kívülről lattak volna nem úszuk meg ilyen könnyen.
Bizonyos bűncselekmények esetén az eljárás megindításának és lefolytatásának előfeltétele a sértett feljelentése. Ez egy un. magánindítvány.
Ilyen bcs-k az erőszakos közösülés, a könnyű testi sértés, a magánlaksértés, de még a csalás, illetve a lopás is, ha a sértett a tettes közeli hozzátartozója.
Más esetekben a bcs hivatalból üldözendő, tehát elég, ha az eset a hatóság tudomására jut, nem kell az eljárás megindításához a sértett indítványa/feljelentése.
A szexuális bűncselekmény azért magánindítványos, mert a sértettnek elég nagy trauma még a vizsgálat folyamata is, hogy ezerszer el kell mondania ugyanazt, stb. Ezért tőle teszik függővé, hogy akar-e ügyet.
A családon belüli súlyos verés az ugyan közvádas, de erre gyakran nincs semmilyen bizonyíték, hogy mi történt, csak az orvosi látlelet meg a sértett vallomása. Ezért ha a sértett nem hajlandó az elkövetőre vallani, akkor gyakorlatilag le kell zárni az ügyet, mert nincs, ami alapján vádat emelnének az elkövető ellen. Akkor hiába a látlelet, ha a világon senki nem állítja, hogy az elkövető ugyanabban az országban tartózkodott, mint ahol a verés történt. Még ha van is tanú, akkor is az ő vallomása csak egy, a sértett meg az elkövető ellenkező tartalmú vallomása pedig kettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!