Az USA ban sorozatlövések leadására alkalmas fegyvert lehet szerezni legálisan?
Igen, és nem. Az államok nagy többségében nem, de vannak kivételek pl. Minnesota, Virginia. Csatoltam a linket is.
“The majority of states (42) have no assault weapons ban, although two, Minnesota and Virginia, have training and background check requirements for purchasers of assault weapons that are stricter than those for ordinary firearms.”
"1:Biztos vagy ebben?"
Mért, él olyan ember a földön aki ebben nem biztos? Meg semmi sem múlik azon, hogy én személy szerint miben vagyok biztos. Az ilyesmi a legszigorúbban tiltott. Kizárólag fegyveres erők birtokolhatnak ilyet, polgári személy nem.
Az alap koncepció, hogy csak félautomata fegyver lehet (legálisan) civilnél.
Kivételek mindig is voltak és lesznek, 50 állam, 50 féle különböző törvények.
A szövetségi szintű szabályozás szerint csak olyan automata fegyvert lehet birtokolni magánszemélyként, ami 1986-ban is magántulajdonban volt és a nyilvántartásban szerepelt. Új automata fegyvert forgalomba hozni nem lehet. A vásárláshoz keresztül kell menni egy engedélyezési eljáráson és befizetni egy egyszeri, 200 dolláros járulékot.
Az államok saját hatáskörükben ennél szigorúbb szabályozást bevezethetnek, enyhébbet nem.
A jogi fogalom egyébként nem "assault weapon" hanem "machine gun" (függetlenül attól, hogy a szakzsargonban a géppuska egy szűkebb kategória).
6-os váalszához hozzátenném, hogy FFL(Federal Firearms Licensee) tulajdonosoknak nincsen tiltva a '86 után készített automata fegyvereknek a tartása, illetve vásárlása. Közönséges polgárok viszont kötve vannak az 1986 előtt készített automata fegyverekhez. Ezek megvételéhez viszont szükséges a 200 dolláros járulék, amiről a kolléga említést tett előttem, ATF 4-es nyomtatvány, amire várni kell áltatlában fél/teljes évet. És arra számítani kell, hogy az ilyen fegyverek a beszerzésük miatt jóval drágábbak, 10 rugótól felfele szépen. Különféle SOT(Special Occupational Taxpayer) szintektől függően tudsz venni, eladni és készíteni automata fegyvereket, amik nem mellesleg az 1934-ben beiktatott NFA(National Firearms Act) alá sorolódnak be ezért is vannak ilyen keményen szabályozva.
Egyébként az "assault weapon", mint fogalmat egy balliberális fegyverellenes muki vezette be még az előző évszázadban, hogy összetévessze az embereket az "assualt rifle" fogalommal, ami a seregben van viszonylag elterjedve. Ilyen fegyvereken van tüzváltókar, vagy ilyen fegyvereket hívják "select fire" fegyvereknek, a félautomatáról automatára váltás lehetősége miatt. A katonaság által használt standard issue M4A1 és a civil AR-15 vizuális azonossága miatt összetéveszthető a kettő fegyver, illetve, mint említettem a terminológiával való ügyeskedés fegyverellenes részről csak a civil embert, akit nem annyira érdekel téma téveszti meg. nagyjából ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!