Halál esetén ki veheti fel az elhunyt nyugdíját?
December 8án édesapám elhunyt, anyuval házasok voltak, de 6éve már nem éltek együtt. Apu nem tartotta se velem, se anyával a kapcsolatot.
Szóval kiderült hogy apa 1 éve már hajléktalanként élt egy menedékházban és a gondozója értesített minket hogy elhunyt.
A temetése december 28án lesz, természetesen ezt mi intéztük.
Most nem a pénzre hajtok, csak azt mondta a gondozó, hogy úgy tudja apum a nyugdíját a postán vette fel eddig és ugye decemberben 14én kapta volna kézhez a nyugdíját. De gondolom mivel elhunyt a posta ezt visszautalta a nyugdíjfolyosítóhoz.
Ilyenkor mi a teendő? És nekünk kell szólni a nyugdíjfoly.-nak hogy elhunyt? Anya kap majd özvegyi nyugdíjat?
A hagyatéki tárgyalás nem tudom mikor lesz, de apunak semmi tulajdona nem volt
A halál hónapjában (az utolsó) nyugdíj még jár, szóval elvileg ahhoz még hozzá tudtok jutni. Jelezni kell a nyufi felé, hogy a továbbiakat tiltsák.
Részvétem!
Akivel egy háztartásban élt.
Ha ilyen nincs, a hagyaték része lesz, az örökös kapja
A nyugdíj a hagyatékba kerül, az örökös kapja.
Özvegyi nyugdíjra édesanyád nem jogosult, csak akkor ha apádtól kapott volna házastársi tartásdíjat, de ezt nem gondolnám, mivel írtad, hogy hajléktalan volt.
"Az elvált, illetve a házastársától külön élő igénylő milyen feltételek mellett jogosult özvegyi nyugdíjra?
Az elvált, továbbá a házastársától külön élő személy özvegyi nyugdíjra jogosultsága akkor állapítható meg, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!