Kizcar kérdése:
Ha valaki fejszével a kezében az életem kioltásával fenyegetve közelít felém, és lőfegyverrel megölöm vagy megsebesítem, mi lesz?
Figyelt kérdés
A környékünkön történt már ilyen eset. Én csak láttam ahogy az egyik a másikat így akarta megfélemlíteni vagy megölni.
Ha megölöm mi lesz a következmény?
Ha csak megsebesítem?
2022. nov. 26. 04:10
1/7 anonim válasza:
A bírói joggyakorlat szerint ha valakit olyan támadás ér, amely az életét veszélyezteti és erre válaszul például lelövi az elkövetőt, aki meghal, az arányosságot nem vizsgálják. Hiszen az életét csakis a támadó életének kioltásával menthette meg. Ez pedig kimeríti a szükségesség fogalmát.
2/7 anonim válasza:
#1 Ne hagyd figyelmen kívül, hogy mindezt bizonyítani is kell. Persze egy bekábszizott római vs fehér ember küzdelemben ez nem olyan nehéz, de római vs római esetében rendkívül az.
3/7 anonim válasza:
Nem mellesleg csak játékfegyvered(gumilövedékes/légfegyver) lehet fegyvertartási engedély hiányában. Ha pedig engedéllyel tartott vadászpuskával lövöd agyon, akkor téged fognak elítélni gyilkosságért és lőfegyverrel való visszaélésért. A súlyos testi sértés (+lőfegyverrel való visszaéles) szintúgy bűncselekmény, szerencsés esetben felfüggesztett, és az engedélyed végérvényes bevonása, fegyver elkobzása, szerencsétlenebb esetben letöltendő, a fentiek mellett. Ha csak játékfegyverrel lövöldözöl, akkor nem lesz ilyen súlyos a büntetés, azzal nem lehet ölni, csak ha kifejezett szándékodban áll.
4/7 anonim válasza:
Természetesen felmentenek. Ezesetben fennáll a jogos védelmi helyzet. De mint előttem írták bizonyítani kell tudni magát a támadás tényét. Ha ez nem sikerül akkor simán csak kinyírtál egy favágót. :)
5/7 anonim válasza:
Mi az oka a fenyegetésnek? Hogyan keletkezik ilyen fokú gyűlölet/indulat a másik félben?
Nincs egyáltalán semmilyen közbiztonság azon a környéken? (Nemcsak rendőrségre gondolok, hanem polgárőrség, önkormányzati rendészet, stb.)
6/7 anonim válasza:
Jogos védelem esetén nem fognak megbüntetni. Hogy a lőfegyver legálisan volt-e a birtokodban, az külön ügy, persze azért is megütheted a bokád, bár nyilván akkor is jobban jársz, mintha hagynád magad levágni.
7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
5.
Volt, hogy már voltak kint rendőrök, de akkor nem volt a rosszfiúnál támadó eszköz, de szóban kiabálva fenyegette őket, hogy eltöri őket mint a hurkapálcikát.
A rendőrök egy kis időre elővették a gumibotot nem használták.
Ezután mindenki ment haza.
2022. dec. 6. 20:31
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!