Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogos gyilkosság?

Jogos gyilkosság?

Figyelt kérdés
Az jog, ha valaki nekem támad a házamban,vagy az utcán, és én megölöm az x illetőt? Persze szó nélkül ha nekem támad.
2022. nov. 25. 03:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon nem mindegy, hogy meglököd, elesik és beveri a fejét, amibe belehal, vagy addig ütöd egy darab vassal, míg pépes nem lesz, érted.

Az egyik véletlen baleset önvédelem közben, a másikhoz idő, erő és szándékosság kell.

2022. nov. 25. 03:52
 2/11 anonim ***** válasza:
32%

A jogos önvédelem esete csak bizonyos esetekben elfogadott. Ha nem az életedre tört az illető késsel/fegyverrel, akkor a magyar jog szerint nincs jogod megölni a támadót. Az sem számít, hogy te közben három bordád törted el, ha nem volt kés vagy fegyver a kezében, akkor nem fenyegette az életedet (a magyar jog szerint). Sajnos egy ismerősöm két évet ült, mert meg merte védeni magát, miközben a saját házában többszörös bordatörése lett és az egyik szemére megvakult a fém boxerrel támadó miatt. Az asztalról felkapott késsel egyszer szúrt, de az hasi vénát ért és a támadó meghalt. Mivel a betörő-támadónál nem volt emberölésre alkalmas eszköz, igy a kés használata túlzottnak minősült és elitélték. Hangsúlyozom, addigra az egyik szemét már kiverte a támadó és eltörte három bordáját. Nekem meggyőződésem, hogy a támadója megölte volna, de a bíró szerint nem. Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás. Emlékezzetek a bácsira, aki áramot vezetett a keritésbe. Neki pl. kötelessége lett volna semmit sem csinálni.

A véletlen baleset önvédelem közben sem lenne elfogadott, mert a magyar törvények szerint túlzásba vitte az önvédelmet és gondatlan emberölésnek minősülne a baleset.

2022. nov. 25. 05:46
 3/11 anonim ***** válasza:
17%
Szóval a magyar joggal nem csak akkor van kva sok gond, amikor a lopást nem minősítik lopásnak felsőbb körökben. Jó tudni, ma is tanultam valamit (és +1 pontot adtam magamnak, amiért eljöttem onnan).
2022. nov. 25. 05:52
 4/11 anonim válasza:
90%

Minek válaszol hülyeségeket, aki nem ért hozzá, ez nem vélemény, hanem törvény. Első találat a google-ban:

Btk. 22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha

a) azt személy ellen

aa) éjjel,

ab) fegyveresen,

ac) felfegyverkezve vagy

ad) csoportosan

követik el,

b) az a lakásba

ba) éjjel,

bb) fegyveresen,

bc) felfegyverkezve vagy

bd) csoportosan

történő jogtalan behatolás, vagy

c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.

2022. nov. 25. 06:17
 5/11 anonim ***** válasza:
33%

A jogos önvédelem és az önbíráskodás közt nagyon vékony a határ. Az esetet követően alapos vizsgálat során állapítják meg hogy melyikről van szó. A jogos önvédelem nem büntetendő. Az önbíráskodás igen.

Egy példa: Betörnek hozzád, te megölöd a betörőt, úgy hogy nem jelentett számodra fizikai veszélyt, mert nem volt nála semmi olyan eszköz, akkor öbíráskodsz, és elitélnek. Ha a betörő él fegyvere van és bizonyíthatóan használná is ellened és így ölöd meg, akkor jogos önvédelem. Viszont ha a támadónál fegyver van, és próbálja is ellened használni, de te mondjuk elhárítod a támadást amire ő menekülőre fogja, és te utána rohanva ejtesz halálos sebet, az már megint csak önbíráskodás. Tehát vékony a határ, és egy ilyen helyzetben a legtöbben képtelenek ezt mérlegelni, cselekednek, hisz pár másodperc alatt lezajlik minden.

2022. nov. 25. 06:24
 6/11 anonim ***** válasza:
97%
#2 nem tudom, hogy mikor történt az eset, mert nyilván az se mindegy, és szerintem amúgy is nagyon szar ügyvédje lehetett a srácnak.
2022. nov. 25. 06:27
 7/11 anonim ***** válasza:
77%
Ha jogos védelem közben ölöd meg (pl ő is meg akar téged) akkor jogos ha úgy sikerül. De ha leköp és addig rúgod míg mozog mész a rácsosba 30 évre.
2022. nov. 25. 06:31
 8/11 qkker1 ***** válasza:
100%

"A jogos önvédelem"

Nincs jogos önvédelem. A jog, mint azt a #4 írta, jogos védelem van a jogban.

2022. nov. 25. 07:30
 9/11 anonim ***** válasza:
65%

Jogos gyilkosság nincsen. Ez olyan, mint a kék színű piros.

Vagy jogos - akkor nem gyilkosság, vagy gyilkosság, akkor nem lehet jogos.

Joga senkinek nincsen megölni másokat. Még a rendszernek sincsen nálunk, mert nincs halálos ítélet.

Az önvédelemhez van jogod ami közben előfordulhat, hogy meghal a támadó.

2022. nov. 25. 09:24
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

#2 Az elmúlt években változtattak ezen a szabályozáson, pont amiatt mert ilyenek előfordulhattak. Az alaptörvényben is benne van a változtatás és a törvényekben is megjelent már.

Az, hogy mit lehet elfogadhatónak tekinteni azt az adott ügyben mindig egyedileg kell értékelnie a bíróságnak.

[link]

2022. nov. 25. 09:28
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!