Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Foglalkozzak vele?

Foglalkozzak vele?

Figyelt kérdés

Egyéni vállalkozó vagyok, érintett a KATA-s történet vastagon.

Úgy döntöttem, hogy amíg nem tisztázódik a helyzet (mekkora magánszemély ügyfélköröm maradhat, ami belefér a KATA alá), szüneteltetem a vállalkozást, ami meg is történt, 09.01. - 10.14. időtartamban.

A NAV 10.16. keltezéssel viszont kiállított egy sima, nem tértivevényes levelet, hogy eü. szolgáltatási járulékot lennék szíves fizetni a továbbiakban a KATA alanyiságom megszűnése miatt. Áttértem az átalányadózásra végül, ami esetében fizetek majd TB-járulékot. Foglalkozzak ezzel a levéllel egyáltalán, vagy nyugodtan hagyjam a fenébe?

2022. okt. 28. 10:22
 1/10 anonim ***** válasza:

Foglalkozz vele!

Ha fizettél valamilyen formában egészségügyi járulékot akkor az ügyed rendben van, ha nem, akkor pótold!

2022. okt. 28. 10:47
 2/10 anonim ***** válasza:
Kata jogviszony megszűnését követő másnap már volt másik, és úgy lett biztosítva a tb-d, vagy van azért pár nap lyuk? Ha van, akkor azt rendezni kell.
2022. okt. 28. 10:53
 3/10 anonim ***** válasza:

Ha megszüntetted volna a vállalkozást, majd újraindítod, akkor nem kellene fizetni, mert a jogviszony megszűnése után 45 napig jogosult vagy eü szolgáltatásra.

Viszont neked csak szünetelt a biztosításod, akkor az első naptól eü szolgot kell fizetni. Ha nem foglalkozol vele, inkasszózzák.

2022. okt. 28. 11:34
 4/10 anonim ***** válasza:
Igen, kell vele foglalkoznod. Az ev. szünetelés alatt a biztosítási jogviszonyod is azonnal szünetel, így fizetned kell már másnaptól arra az időtartamra amíg szünetelsz
2022. okt. 28. 11:44
 5/10 A kérdező kommentje:

Oké, köszi a válaszokat.

Én úgy tudtam, hogy szünetelés esetén is megvan ez a 45 nap türelmi idő, mert a levélben is az áll, hogy 10.16.-tól kellene szolgáltatási járulékot fizetnem.

2022. okt. 28. 19:24
 6/10 anonim ***** válasza:
1041 bement szept 1-től új jogviszonnyal, és szüneteléssel???
2022. okt. 28. 21:06
 7/10 anonim ***** válasza:

" A NAV 10.16. keltezéssel viszont kiállított egy sima, nem tértivevényes levelet, "

Ez a keltezés nem feltétlenül a járulékfizetés első napját jelenti. Vagy konkrétan benne van a levélben, hogy ettől a naptól áll fenn a járulékfizetési kötelezettséged?

2022. okt. 31. 07:01
 8/10 A kérdező kommentje:

Igen, "a NEAK adatszolgáltatása szerint az Ön egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága a biztosított kisadózó (KATA) alapján megszűnt. Ezért 2022. 10. 16. napjától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Fizetési kötelezettségét a NEAK adatszolgáltatása alapján a NAV előírta az Ön adószámláján. Ezt a fizetési kötelezettséget mindaddig teljesítenie kell, amíg nincs biztosítási jogviszonya vagy egyéb jogcímen nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra. A kötelezettség megszűnéséről a NAV újabb értesítést küld Önnek."

Na most fizetési határidőnek november 16.-át adták meg, addig észreveszik maguktól, hogy e.v. tevékenység folytatódik vagy epapíron, személyesen, valahogy szóljak a NAV-nak? Mert szerintem ezt nekem nem kell befizetnem.

2022. okt. 31. 13:34
 9/10 anonim ***** válasza:
Nem jó a 16-a. Ők azt látják, hogy a kata megszűnt aug 31-én, onnan számoltak 45 napot, mert elmulasztottad, hogy bejelentsd a 1041-en az új jogviszonyt szept 1-től, illetve a szünetelést is. Ezt pótold, mert kérni fogják, majd akkor törlik ezt az előírást, és előírják jól
2022. okt. 31. 13:43
 10/10 anonim ***** válasza:

Egyetértek a 9-es válaszolóval.

Az október 16. a fentiek fényében kezdő dátumnak nem helyes. Pontosan azért nem, mert valamit elmulasztottál bejelenteni. Tedd meg utólag és módosítani fogják az előírást a helyes dátumtól.

2022. nov. 1. 06:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!