Jogilag mennyire oké, ha látszik az üzlet neve?
Sokan posztolnak boltokból, én is az egyik szerintem vérlázító dolgot kitettem. Legközelebb az üzletvezető odajött (eleve fura, hogy tudta, hogy én vagyok az), és közölte, hogy többet ne tegyem, mert megütöm a bokámat. (A pénztáros ismerősöm a Fb-on, szerintem ő nyomott fel, mert a bejegyzéseimet csak az ismerőseim látják, illetve szerintem ő szólt neki, hogy most kell velem beszélni.)
Kérdésem: valóban jogi szempontból bajom lehet, ha onnan posztolok? (A poszt témája az volt, hogy egy megduplázott árú termékre kitették az AKCIÓ feliratot.)
Minden üzlet magánterület, aminek van egy házirendje.
A házirend a boltok legalább 90%-ának tartalmaz egy olyan pontot miszerint az üzletben fényképet készíteni tilos. Ezt általában kis piktogrammal is jelölni szokták a bejáratnál.
Ha egy ilyen üzletről van szó, és csinálsz bent egy ártatlan képet, nem hívják rád a rendőröket meg semmi, szólni is max akkor ha pont észreveszik. Ettől függetlenül megszegted a bolt házirendjét.
Nade ha az így készített képet felrakod az internetre az már büntethető, mivel magad bizonyítod, hogy megszegted a magánterület házirendjét.
Ha ezt ráadásul még egy lejárató bejegyzésben teszed, azzal valóban nagyon megütheted a bokád.
Ne a piktogram legyen a mérvadó, annak hiányában is tilthatja a házirend.
Hogy ütheted meg a bokád?
Attól függ a tulajdonosnak milyen napja van, mennyire nem tetszik neki a bejegyzéses.
Dolgoztam olyan boltban, ahol nagyon felkrta magát a tulajdonos, és perelt ilyenért, a kimenetelét mondjuk nemtudom.
Legközelebb menj oda a boltvezetőhöz és mondd meg neki, hogy átgondoltad és teljesen igaza van, ezentúl nem fogod a Facebookra posztolni az ilyen vevő károsító húzásaikat, hanem inkább a fogyasztóvédelemhez fordulsz majd miattuk. A pénztárostól meg kérd el a panaszkönyvet és írd be, hogy milyen szabálytalanságokat találtál. Minden egyes alkalommal. Ha esetleg beszól miatta, akkor kérd vissza a panaszkönyvet és írj róla egy újabb bejegyzést.
Pontosan azért rugóznak a boltokban készült fényképeken, mert bizonyítja, hogy olyan dolgokat követnek el (akár szándékosan, akár figyelmetlenségből), amivel megkárosítják a vásárlókat és ezek bizonyíthatóságát akarják eltussolni vele, illetve azt presztízs veszteséget elkerülni, amit a negatív megjelenések okoznak nekik.
Ha csak az ismerőseid láthatják a bejegyzést és ő nem ismerősöd, akkor nyugodtan kérdezd meg tőle, hogy mégis hogyan láthatja a képet, csak nem valamilyen visszaélés folytán?
Én mondjuk ezek után törölném a pénztárost is az ismerőseim közül, de vannak ennél finomabb módszerek is, pl. különböző csoportokat létrehozni az ismerőseid között és ezeknek a csoportoknak láthatóvá tenni a posztjaidat.
Nekem pl. vannak az ismerősökön belül külön család, barátok, munkatársak, egyéb csoportok, mindenki be van sorolva a megfelelő csoportokba és ezek alapján szűrve tudok úgy posztolni, hogy csak azok lássák, akiknek látniuk kell, mások meg ne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!