Mi van akkor, ha egy szervezet (pl. cég vagy egyesület) kiadott valami DVD-t mondjuk, de közben megszűnt és csődbe ment. Akkor feltehetem nyilvánosan, mert senki nem tud feljelenteni? Vagy akkor is tilos?
"Ahogy 1-es írja, ettől a tulajdonjog nem szűnt meg, még ha maga a cég el is párolgott akkor is a legvégén a jogok az államra szállnak át."
Miért szállnának az államra? Rengeteg vállalat szűnik meg adósságok miatt, nem hiszem, hogy a cég megszűntekor az állam fizeti ki a fennmaradó adósságokat.
"#3 Az adósság meg a tulajdonjog más. Minden az államra száll ami tulajdon ha nincs "örököse"."
Az adósság pedig a tulajdonjogot terheli általában.
Egy cég megszűnhet végelszámolás útján (a tulaj saját akaratából beszünteti a céget, a kifizetések után vagyona keletkezik belőle), vagy felszámolás útján (a cég nem fenntartható, a bezárás kényszerített).
Minden esetben az összes saját forrásból ki kell fizetni az idegen forrásokat. Ha a saját forrás tulajdonjog formájában létezik, akkor annak átengedéséből.
Csak 2 esetben fordulhat elő, hogy az állam kapja meg a vagyon egy (vagy egész) részét:
1. Ha eleve az államnak volt követelése a felszámolandó vállalattal szemben. Tiszta sor, adósságrendezés történik.
2. Ha kvázi az egyszemélyes tulajdonos örökösök nélkül hunyt el és az adósságok levonása után van is valamilyen értelmezhető vagyon.
Tehát több kell ahhoz, hogy a cég, mint jogi személy megszűnjön. Kvázi az állam csak akkor kaphatja meg így egy cég tulajdonát, ha annak a cégnek a tulajdonosai, családfástul nem léteznek már. És még ebben az esetben is ritka, hogy bármit (még szellemi tulajdont is) megtartson az állam magának, inkább elszokták árverezni.
#6 Belekeverted a témába az adósságot csak nem értem miért.
Semmit nem változtat a tulajdon államra szállásán az amit leírtál.
a kérdés nem erről szólt, hanem hogy ha megszűnt a szellemi termék előállítója, mint cég, akkor mi lesz ezzel a szellemi termékkel.
Ebben az esetben nincs szó adósságról és ha nincs más jogutódja a cégnek akkor a szellemi termék pont úgy az államra száll, mint végső tulajdonosra, mint egy fotel vagy egy festmény ha nincs más jogutód vagy örökös a képben.
Ettől független amit leírsz.
ha lenne mellette adósság az sem változtatna ezen, csak mielőtt a tulajdonjog az államra száll ki kell fizetni az adósságot, mint minden örökség esetében.
"#6 Belekeverted a témába az adósságot csak nem értem miért."
Azért, mert az 5#-ös válaszod alapján nem véltem felfedezni, hogy tudnád hogy zajlik a jogutódlás a vagyon és az adósság kapcsolatában.
#8 Nem is kellett felfedezned, mert sem a kérdésben sem a válaszomban ennek nem is volt semmi relevanciája.
Azt sem vélheted felfedezni a válaszomban hogy tudom mi a különbség a jobb meg balmenetes csavar vagy a tökfőzelék meg a majonéz között. És?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!