Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kibertámadás vagy adathalászat...

Kibertámadás vagy adathalászatnak minősül?

Figyelt kérdés

Olvastam egy cikket, hogy külföldön valaki megszerezte a szomszédja wifi jelszavát és azon netezett. Így neki nem kellett az internetért fizetnie. 4 évig csinálta ezt, majd lett munkája és felhagyott vele. És alatta volt egy komment miszerint ezzel ő vagy kibertámadás büntettét vagy adathalászat büntettét követte el.

Ez a valaki úgy szerezte meg a jelszót, hogy csinált egy 5 soros algoritmust, ami folyamatosan próbálgatta, hogy mi a jelszó. Amikor elutasította a router akkor csinált még egy jelszót és megpróbálta azt.

Szóval, mivel nem kapott semmit nem is lett belőle ügy, nem tudjuk mi lett volna, ha mégis.

Viszont engem érdekel, mert izgi témának néz ki. Ha mégis feljelentették volna és tételezzük fel mondjuk Magyarországon lett volna ez, nem az USA -ban, mit kapott volna? És a kettő dolog közül melyik szabálysértés vagy bűntett vonatkozna rá?

2022. aug. 31. 08:09
 1/3 MDaniel98 ***** válasza:
100%
Szerintem adathalászat, és 1-2 év. De nem vagyok képzett jogász szóval biztos lesz valaki aki nálam jobban ért ezekhez.
2022. aug. 31. 11:09
 2/3 anonim ***** válasza:

A magyar btk szerint ez információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége lenne:

423. § (1) Aki információs rendszerbe az információs rendszer védelmét biztosító technikai intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve vagy azt megsértve bent marad, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2022. aug. 31. 11:09
 3/3 anonim ***** válasza:

Akinek olyan rövid a wifi jelszava hogy így próbálgatással ki lehet találni az meg is érdemli hogy feltörjék.

Akik a WPS-t bekapcsolják azok is ezt kockáztatják.

Az én wifimet nem tudják feltörni mert jelszó nélküli vendég ssid-t hagytam rajta.

2022. aug. 31. 11:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!