Büntethető, aki lebeszéli a másikat a gyógyszeres kezelésről?
Benne vagyok egy csoportban facebookon, ahol pajzsmirigybetegek gyülekeznek. És annyira durvának tartom, hogy egymást beszélgetik le a gyógyszerről. Ír posztot valami szerencsétlen, akinek aznap jött ki a rossz eredménye, még orvos nem látta, gondolom annyit talált a neten, hogy az értékek valami pajzsmirigyet jelentenek, meg van ijedve, belép a csoportba. Elmondja mi a helyzet, kér megnyugtatást, tanácsot. Erre a sok h*lye írja, hogy "csak a gyógyszert ne szedd be!" "Csak ne kezdd el a gyógyszert, mert akkor egész életedben szedned kell!" "Nem kell gyógyszer, életmódváltás kell! Hagyd el a glutént!!" Tök hülyeségeket beszélnek, sokszor látszik, hogy nincsenek képben, mi ez a betegség alapból. Akkor valamikor amikor arról győzködik a másikat, mit ne hagyjon az orvosának. Például ne hagyja, hogy megműttesse, ne hagyja, hogy gyógyszert írjon fel neki...
És hogy miért fotózgatom be nekik, hogy mások rosszul jártak ezzel, nem szólnak semmit.
Szeretném megfenyegetni ezeket az embereket, hogy jogilag is elítélendő, amit csinálnak. Átverik az embereket... Arról egyszer hallottam, hogy egy csávót leültettek, mert lebeszélt egy rákost a kemóról. De ez is bűncselekmény?
Hát ez így van, de laikusként én azt mondanám, az ilyen "enyhe" mentális problémákra nem is való gyógyszer, mert valóban nem segít. Ott az okokat kell meszüntetni és tényleg a beteg gyógyíthatja meg önmagát. Ezt ne vedd sértésnek, enyhe alatt azt értem, ami nem skizofrénia vagy ilyesmi, ahova tényleg gyógyszer kell. A depressziósokat valóban csak leszedálják, én is voltam az, a xanax akkor segített valamit, mikor elfelejtettem, hogy bevettem és véletlenül ráittam. Akkor piszokjól éreztem magam, de a végső megoldást én magam értem el egy pszichológus segítségével.
Viszont az más, ha valaki autoimmun beteg, mint a pajzsmirigyesek. Ott kell a gyógyszer, ami valóban csak a tünetek ellen van, de a valódi problémát nem tudják sajnos megszüntetni. Itt nem szabad átvágni a naiv, rémült embereket azzal, hogy ne egyél tojást meg nemtommit és kész... Szegények elhiszik, meg örülnek neki, hogy nem kell mindig gyógyszert szedni... És tudom, hogy ők is hibásak, mert nem kéne elhinni Gipsz Jakabnak, aki callcenterben dolgozik, de elolvasta a webbeteget többször is. Csak ők sérülékenyek, befolyásolhatók, mert félnek. Ezért kellene büntetni őket.
Mellesleg, csak egy pozitív példa: mikor én először mentem a magán dokimhoz, sajnos nem tudtam megmutatni neki a korábbi papírjaimat, mert nem voltak meg. Csak az én emlékeim voltak. És azt mondta, első körben csinál mindenféle vizsgálatot,de addig is nem akar gyógyszert felírni arra, amiről nem is tudja micsoda, néhány vitamint javasolt. Miután megcsinált olyan vizsgálatokat, amiről én életemben nem is hallottam az államiaktól, akkor mondta meg, milyen gyógyszert szedjek. Szóval nem mind csak a gyógyszert ismeri.
Rosszul fogalmaztam
Nem enyhe, hanem nem a tudathasadás meg ilyesmi. Ami szervi probléma, így mondom. Tudom, mennyire komoly baj a depresszió, de ezen pont hogy nem segít a gyógyszer, max elnyomja, ahogy írtad. Oda az kell, hogy a beteg a szakember iránymutatásai alapján meg tudja gyógyítani önmagát.
A szervi probléma más,ott ez a lehetőség sajnos nem áll fenn.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!