Írtam a kislányomnak születésnapjára egy verset amit ki is posztoltam amikor szülinapja volt egy képpel illetve oda írtam a nevem. Hogyan tudom levédeni hogy más ne használja? Egyik ismerősöm azt a verset írta ki.
"Hogyan tudom levédeni hogy más ne használja?"
Letörlöd.
Illetve van egy varázsige, amit ha elmormolsz teliholdkor pont éjfélkor, akkor mindenkinek, aki megpróbálja használni a versedet, kieszi a rák a szívét.
A szerzői jog automatikusan megillet és véd téged, viszont a másolást vagy lopást megakadályozni nem tudod. Még az olyan drasztikus megoldásokat is ki lehet játszani, mint a logóval vagy vízjellel ellátott képek, mert levágják vagy átrajzolják a pofátlan emberek, a még pofátlanabbak pedig átveszik és saját logóval osztják tovább, mintha az övék lenne. Ilyenkor annyit tehetsz, hogy szerzőként felhívod az újraközlő figyelmét, hogy legalább a forrást és nevedet tüntesse fel, vagy pedig kénytelen leszel jogot érvényesíteni. Perre menni egy névtelen-arctalan közösségi oldalas fiktív gyűjtőoldallal szemben például nem egyszerű dolog. Ahogy egy ismerősi viszonyban is lehet sértődés abból, hogy te jogosan kéred, ne lopják el, ami a tiéd.
Sajnos a netes kultúra ilyen, rengetegen készpénznek veszik, hogy ami elérhető ingyen, letölthető ingyen, az az övék, és azt csinálnak vele amit akarnak.
3. Szerinted egy kecskerímes vers megér többszázezer ft ügyvedi díjat, plusz bírósagi eljárást? Nonszensz!
Még neves költők se kezdenenek bele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!