Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy megy ez a dolog az adóval?

Hogy megy ez a dolog az adóval?

Figyelt kérdés

Most ugye mondják h majd egységesen fognak vonni mindenkitől a zsetont, ami 16% lesz.

Akkor ezek szerint a 265 ezres bruttó fizetésemből levonják majd a 16%-át aztán cső?Többi marad nekem?

2010. szept. 22. 23:41
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Hát igen, Valahogy úgy.

A baj csak az, hogy a minimálbérből is levonnak 16%-ot. Ja, tudom, megemelik a minimálbért...

Ha jól tudom, a minimálbér 73500 Ft, tehát "felbruttósítva" kb 88000 Ft, ennek a 16 %-a durván 14500 Ft.

A vállalkozó eddig kifizetett egy dolgozónak mondjuk 73500-at hivatalosan, és még mondjuk 30000-et zsebbe, így ő fizetett összesen 103500-at, meg a 73500 Ft minimálbér utáni járulékokat, a dolgozó meg MEGKAPTA a 103500 Ft-ot.

Ezután pedig az lesz, hogy kifizet a 88000-ből 73500-at hivatalosan, meg ad még 15500-at zsebbe, így kifizetett összesen a dolgozónak 89000-et, és befizeti a 14500 Ft adót, meg a 88000 Ft minimálbér utáni járulékokat, tehát TÖBBET fizet mint eddig, viszont a dolgozó KEVESEBBET kap kézhez...

Ügyes, nem? De hát a 16 % adót VALAMIBŐL elő kell teremteni...

Pedro

2010. szept. 23. 00:08
 2/9 anonim ***** válasza:

Egyenlőre elnapolták ennek a bevezetését,szerencsére! Nem hiszem,hogy a vállalkozók örülnének a minimálbér megemelésének! Felénk a legtöbb csak a minimált fizeti,mellé semmit nem ad zsebből! Ők akkor elküldenek inkább dolgozót,hogy a megmaradóknak többet tudjanak fizetni! Ez az adó csak a magasabb keresetűeknek lenne jó!

Arról nem is szólva,hogy az ő adójuk kevesebb lenne,mint eddig. 18 % helyett csak 16%.

2010. szept. 23. 07:17
 3/9 anonim ***** válasza:
Járulékokat fognak vonni a 16% fölött is...
2010. szept. 23. 07:20
 4/9 anonim ***** válasza:
Pedro: a számolgatásodnak gyakorlatilag minden eleme hibás...
2010. szept. 23. 07:24
 5/9 anonim ***** válasza:

07:24: - Ok, kezdjed, hogy hol is hibás... Mondani bármit lehet, légy szíves, és indokold - különben csak a levegőbe beszélsz.

Pedro

2010. szept. 23. 08:49
 6/9 anonim ***** válasza:

Például az hibás, hogy szerinted a munkáltató eddig hol adott a 73 500 Ft-os minimálbérhez egy dolgozónak plusz 30 000 Ft-ot, hogy 103 500 Ft-ja legyen?

Szerintem azt a 30 ezret inkább magának tartja meg.

2010. szept. 23. 09:27
 7/9 anonim ***** válasza:

"Ha jól tudom, a minimálbér 73500 Ft, tehát "felbruttósítva" kb 88000 Ft, ennek a 16 %-a durván 14500 Ft. "

Jelenleg semmi 16% nincs... Ha szuperbruttóról beszélsz, akkor a TB-t kéne rátenni, ami nem 16%. Ha a 2013-as tervezetről beszélsz, akkor meg -16%, mert az SZJA-t nem rátszik a bérre, nem azon felül fizetik. A minimálbér eleve egy bruttó bér. És ez később is így lesz. 2013-ig előfordulhat, hogy 88000 lesz, de nem a 16% miatt. Tök frankó, hogy ennyire tudod, milyen lesz az adórendszer 2013-ban. Megnyugtatlak (vagy nem): még maga Viktor királyunk sem tudja. Ki tudja? valami exKGB-s lehet hogy lelövi addig.

"A vállalkozó eddig kifizetett egy dolgozónak mondjuk 73500-at hivatalosan"

Bruttó 73500Ft-ot, ami nettóban most ~60ezer, de +TB, egyebek, összesen 100 fölöttibe fáj neki.

"és még mondjuk 30000-et zsebbe" + "meg ad még 15500-at zsebbe"

Később miért csak a felét adja zsebbe? Illetve ez meg nem az adórendszer "hibája". Eleve az adózás szempontjából mi az, hogy zsebbe? Persze, tudom hogy mindkettőjüknek jó - az első büntiig.

Az egykulcsos 16% adót 2013-ban tervezik bevezetni, bár sokan érezték úgy, hogy jobban tudják mi lesz jövőre, mint a jelelegi kormány... A jelenlegi adórendszert nem vágjátok, akkor honnan tudnátok a jövő évit? És a 2013-ast? Egyszerű önjelölt megmondóemberek vagytok zéró realitásalappal.

2010. szept. 23. 11:18
 8/9 anonim ***** válasza:

11:18:

Nos, akkor lássuk csak:

"Jelenleg semmi 16% nincs..." - Így van.

"Ha szuperbruttóról beszélsz," - Nem, nem arról beszélek.

"Ha a 2013-as tervezetről beszélsz," - Illetve az "azonnali, drasztikus adócsökkentésről".

"akkor meg -16%, mert az SZJA-t nem rátszik a bérre, nem azon felül fizetik." - Igen, levonják belőle.

"A minimálbér eleve egy bruttó bér." - Igen, 0%-os adókulccsal, tehát az egyéb járulékok levonása nélküli nettó bér megegyezik a bruttóval.

Gyengébbek kedvéért: a bruttó 88000-nek a 16%-a 14500, ezt LEVONVA marad az idén is érvényes egyéb járulékok levonása előtti 73500. Az egyéb járulékokat azért nem számolgatom, mert azt a 73500-ból is, meg a 88000-ből is EGYARÁNT le kell vonni, tehát ez nem befolyásolja nagy mértékben a végeredményt (bár bizonyos pontatlansághoz vezet). Örülök, hogy ezt ilyen szájbarágósan le kellett vezetnem, nem tudom, hogy a "felbruttósítva" szóból mindez miért nem így következik?

"Tök frankó, hogy ennyire tudod, milyen lesz az adórendszer 2013-ban." - Nem tudom. Csak azt tudom, amit EDDIG kommunikáltak róla. És az ez volt.

"Bruttó 73500Ft-ot, ami nettóban most ~60ezer, de +TB, egyebek, összesen 100 fölöttibe fáj neki." - Igen. A válaszomban a vállalkozó által fizetettek között szerepel a "meg a ....Ft minimálbér utáni járulékokat" szókapcsolat. Szerinted ez mit jelent?

"Később miért csak a felét adja zsebbe?" - Hát például azért, hogy neki ne kerüljön sokkal többe egy dolgozó, mint eddig. Legalábbis én nem hiszem, hogy a vállalkozók önként és dalolva többet fizetnének, mint ez előtt, a különbözetet a dolgozótól fogják megvonni - az meg úgy sem tud kinél reklamálni...

"tudom hogy mindkettőjüknek jó - az első büntiig." - Nagyon tévedsz, nem csak az elsőig :-D A sokadik után is ugyanígy fizetnek a vállalkozók.

"A jelenlegi adórendszert nem vágjátok, akkor honnan tudnátok a jövő évit? És a 2013-ast? Egyszerű önjelölt megmondóemberek vagytok zéró realitásalappal.

" - Köszönjük Effendi, hogy hatalmas tudásodat megosztottad velünk egyszerű földi halandókkal. Majd az esti imámban megemlékezem rólad...

09:27:

"Például az hibás, hogy szerinted a munkáltató eddig hol adott a 73 500 Ft-os minimálbérhez egy dolgozónak plusz 30 000 Ft-ot, hogy 103 500 Ft-ja legyen?" - Nagyon sok helyen fizetnek így. Persze csak olyan munkáért, amiért kb. 100 ezret kellene fizetni :-) Az előnye ennek, hogy a vállalkozónak NEM a 103500 Ft után kell a járulékokat fizetnie, hanem csak a 73500 után. (Szóval egy csomó pénzt lenyúl ezzel a "kis" csalással.) A dolgozótól is csak a 73500 utáni járulékokat vonják, tehát ő is jobban jár - legalábbis rövid távon.

Pedro

2010. szept. 23. 17:46
 9/9 anonim ***** válasza:

"az "azonnali, drasztikus adócsökkentésről". "

Mégegyszer: nem az SZJA az egyetlen adó...

"Igen, 0%-os adókulccsal, tehát az egyéb járulékok levonása nélküli nettó bér megegyezik a bruttóval. "

Tehát valóban nem ismered az idei adózási rendszert. A minimálbér adója nem 0%, csak épp létezik az adójóváírás. De még ezzel sem lesz 0Ft a minimálbér adója. Számolhatsz:

[link]

A minimálbér megadóztatásáról olyan formában van szó, hogy megszűnik az adójóváírás. Ez valóban elég komoly megszorítás lenne. De majd kiderül, hogy mi lesz valójában, mert azt ugye tudjuk, hogy egy dolog az előzetes kommunikáció és más dolog a valós lépés. Bár eddig nem pont úgy van most. Még?

"Nem tudom. Csak azt tudom, amit EDDIG kommunikáltak róla. És az ez volt."

Amiben még lehet megszorítás és kedvezmény is...

"például azért, hogy neki ne kerüljön sokkal többe egy dolgozó, mint eddig."

"nem csak az elsőig :-D A sokadik után is ugyanígy fizetnek a vállalkozók."

Milliós tételnél helyből drágább, mintha rendesen bejelentette volna. Nem akarok a vállalkozóknak rosszat, de megérdemlik a büntetést. Persze bejelentve (rövidtávon) mindketten rosszul járnak.

2010. szept. 23. 20:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!