Mit jelent ez a Btk.-beli rendelkezés?
39. § (1) * Határozott ideig tartó szabadságvesztés esetén a feltételes szabadság tartama azonos a szabadságvesztés hátralevő részével, de legalább egy év.
(2) Ha a szabadságvesztés hátralevő része egy évnél rövidebb, és végrehajtását nem rendelték el, a büntetést - a feltételes szabadság letelte után - a hátralevő rész utolsó napjával kell kitöltöttnek tekinteni.
Nem értem a különbséget a 2 eset közt. Miért más a szitu, ha a "végrehajtását nem rendelték el"; hát a feltételes szabadságnak pont az lényege, hogy nem kell bevonulnia?!
1, ha x időt leül, és jó magaviselettel feltételesen szabadlábra helyezik.
2, eleve csak feltételes szabadságvesztésre ítélik.
Először is #3-nak:
Én tényleg ültem nem is keveset, úgyhogy máshol add elő a kamu dumát.
Ha nincs fegyelmid és nem zárt ki a bíró a kedvezményből, akkor szabadulsz.
Kérdezőnek:
#1 rossz választ adott.
A feltételes szabadlábra helyezésnek, mint a nevében is benne van, feltételei vannak. A második bekezdés ezen feltételek betartásának határidejét határozza meg.
Abban az esetben, ha az ítélet több volt mint egy év, akkor a feltételes szabályainak határideje az eredeti ítélet lejárati ideje.
Abban az esetben, ha valakinek az ítélete több mint egy év, de a kedvezménye kevesebb lenne mint egy év, akkor a határidő kitolódik egy évre.
Abban az esetben, ha az ítélet viszont egy évnél kevesebb, akkor a kedvezmény lejárta megint csak az ítélet lejártával egyezik.
Totál b'romság.
1) Ha "jó magaviseletért" előbb kiengednek, onnantól kezdve feltételes szabadságon vagy annyi ideig, ameddig egyébként még bent lettél volna. Ez idő alatt ha újra bűncselekményt követsz el, le kell ülnöd a büntetés hátralévő részét (is). Viszont ez az idő nem lehet rövidebb, mint 1 év.
Példa: ha 9 évre ítélnek, ebből leülsz 6 évet, aztán feltételes szabadságra bocsátanak, akkor marad 3 év a büntetésből, ennyi ideig vagy feltételes szabadságon. Ez idő alatt ha újabb bcs-t követsz el, le kell ülnöd a maradék 3 évet (is).
Példa 2: 2 évre ítélnek, leülsz 16 hónapot, kiengednek, marad 8 hónapod. De a feltételes szabadságod ideje nem 8 hónap, hanem 1 év. Tehát ha szabadulásod után 1 éven belül újabb bcs-t követsz el, le kell ülnöd még a 8 hónapodat (is).
2) A (2) bekezdés arra vonatkozik, hogy ha a 2. példában letelik az 1 év feltételes szabadságod és nem kell leülnöd a 8 hónapot, akkor a büntetést nem az 1 év, hanem a 8 hónap végétől (bevonulásod után 2 évvel) kell kitöltöttnek tekinteni. Ennek pl. a mentesítésnél (mikortól kaphatsz újra erkölcsi bizonyítványt) van jelentősége.
#5-nek:
Csak kíváncsi vagyok:
Te melyik térfélen játszol? XD
#7-nek:
Most tegyek úgy mint aki elhiszi?
"Nem igaz barátom?!"
Nos, NEM!
Ha a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét a bíróság meghagyta, akkor az alapesetben jár. Lényegében kizárólag a "fegyelmi" az, ami miatt a BV bíró megvonhatja! A magaviseletet a személyi lapod tükrözi, amire csak ritka esetben visznek fel bejegyzést. Ezek a "dicséret", és a "fegyelmi".
Ha visszautasított munka miatt a M.Á.B fegyelmit ad, akkor a fegyelmid miatt vonhatják meg a kedvezményed.
Fordítsd nekem légyszíves, hogy mit jelent a M.Á.B! Ha sittes voltál, kapásból nyomod tesa!
#8-nak:
Akkor te a "világos" oldalon vagy, én pedig a "sötét" oldalt képviselem. XD
Psychológia?
Esetleg grafológia?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!