Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha én szolgalmi jogot adtam...

Ha én szolgalmi jogot adtam az adott területre, azt használhatom én is? Vagy kérhetek pénzt érte?

Figyelt kérdés
Vásároltam egy ingatlant 3éve, amelynek a vételében az állt, hogy az ingatlan telki szolgalmi joggal terhelt.Ilyen esetben, amit a szomszéd leválasztott területet az én telkemről tulajdonképpen azt használhatom én is? Vagy lehet érte ezért pénzt kérni amiért ő ezt használja? Megemlítettem ezt a szomszédnak, és ő erre azt vágta, hogy ő már ezt a területet elbirtokolta. Csak hozzátenném zárójelbe, aki rákérdezne hogy miért is akarom ezt a lépést tenni, sajnos adtam neki 1,5 éve kölcsön pénzt, amit nem akar megadni sőt, éppen hogy letagadja hogy én adtam neki, természetesen én is hibáztam mivel nem írtunk róla papírt.

2022. jún. 20. 14:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

#6 Az lehetséges, hogy korábban elbirtokolták a területet egy korábbi tulajdonostól, amihez most már csak úgy tudnak hozzáférni, ha a másik telken keresztül mennek. Pl. a ház mögött elkezdték kis kertet csinálni, mert a régi tulaj nem gondozta a kertet, nem volt kerítés se. Eltelt a szükséges sok év, hivatalosan elbirtokolták azt a telekrészt mikor új tulaj lett aki még már bekerítette a telket, így nem tudnak a már elbirtokolt kertrészhez hozzáférni az elbirtokló új tulajdonosok.

Ekkor is szolgalmi jog keletkezhet.

2022. jún. 20. 14:35
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Huhh, akkor ez egy állatorvosi-ló eset...

Tényleg kell hozzá ügyvéd.

2022. jún. 20. 14:36
 13/15 anonim ***** válasza:

#10 "és ezért ő azzal érvel folyamatosan hogy azt már eltulajdonította mivel már több mint 15 éve úgy van.."

Ez nincs így. Az elbirtoklás nem csak annyit jelent hogy odaépítem és ha a másik nem pereskedik akkor a terület már az enyém. Amíg nincs hivatalosan elbirtokolva - azaz a földhivatalnál a tulajdoni lapra bejegyezve - addig ez nem az ő területe. Mivel te megvetted a telket úgy, hogy az általa elbirtokolni vélt területet is a tulajdonodnak hitted a vásárlással és te most az igényedet jelented be a területre, így az elbirtoklás már nem él.

"Az elbirtokló nem hivatkozhat a már bekövetkezett, de még be nem jegyzett tulajdonszerzésére azzal szemben, aki jóhiszeműen, ellenérték fejében szerez tulajdont az ingatlanon.

Ha tehát az ingatlan-nyilvántartásbeli tulajdonos az ingatlant harmadik, jóhiszemű vevőnek eladja, akkor vele szemben az elbirtokló nem hivatkozhat arra, hogy már korábban elbirtokolta az ingatlant, csak még nem jegyeztette be a tulajdonjogát."

[link]

A szolgalmi jog ettől független lehet ha be van jegyezve - kivéve ha az elbirtokolt terület hivatalosan is a másik tulajdonába került mielőtt megvetted a telket, vagyis azért a területért amint a garázs áll már nem is fizettél, mert tudtad, hogy az másnak a tulajdona, a tulajdoni lapon a vásárláskor már más tulajdonaként volt bejegyezve.

2022. jún. 20. 15:56
 14/15 anonim ***** válasza:

Egész pontosan mire szól az a szolgalmi jog? Mi van a tulajdoni lapon.? Mert az tuti, hogy garázst nem építhet a te telkedre szolgalmi joggal

És elbirtokolni se birtokolhatta, hiszen szolgalmi joga van. Nem mellesleg sz elbirtoklást is bíróságon kell rendezni.

Amúgy meg jó nagy hülye voltál, ha ezeket a vásárlás előtt nem tisztáztad. Mindenkép ügyvéd.

És ha ott jársz egy fhm-t is intézzen a kölcsönre!

2022. jún. 20. 18:47
 15/15 anonim ***** válasza:
*fmh-t
2022. jún. 20. 18:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!