Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Dohányboltba tényleg tilos...

Dohányboltba tényleg tilos bevinni 18 év alatti gyereket?

Figyelt kérdés
Tegnap olyan csetepaténak voltam szemtanúja, amit még nem hallottam. Egy kb 30 éves roma fazon a kb 2 éves kisgyermekét bevitte a dohányboltba babakocsival. Ezen au 50 év körüli hölgy eladó úgy kiakadt,hogy hihetelen patália volt,kint végighallgattam a vitájukat,ami nem kevésbé volt nevetséges. A nő azzal jött neki,hogy ez neki 1 millió ft büntetésbe fog kerülni és zárhatja be a boltját. Mikor vége volt a vitának akkor gondolkodtam el,hogyha bezárnak a legközelebbi dohánybolt csak másik városba van,ami 12 km-re van. Még akkor is, ha heti 1 dobozt szívok is el, sem szívesen megyek át másik településre. Szóval valóban bünti és bolt bezárás vagy csak rá akart ijeszteni a roma fazonra? Csak mert kamera itt is van, lehet tényleg visszanézik?
2022. jún. 14. 16:11
 1/10 anonim ***** válasza:
82%
Tényleg. Elég szép büntetést fizetnek utána, vagy akár be is zárják x időre.
2022. jún. 14. 16:20
 2/10 anonim ***** válasza:
22%
Ilyet en sem hallottam még, hisz nem a gyereket szolgálja ki az eladó. A megfigyelőrendszer szerintem nem erre szolgál,hanem a bolt érdekeit szolgálja,ha olyan bűncselekmény történik,mint pl rablás, garázdaság. Nagy valószínűséggel csak károgás volt, lehet épp elkezdődött nála a klimax. Teljesen jogtalan ezért a pénzbüntetés, persze nem cáfolom, hogy ez nem lehet így. Viszont ez nettó aljasság. Ha ennek miértjét próbáljuk értelmezni akkor valahol mégis jogos, hogy egy kisgyermek ne azt lássa hova kell menni reggel,délben vagy este.
2022. jún. 14. 16:26
 3/10 anonim ***** válasza:
81%

"ez neki 1 millió ft büntetésbe fog kerülni és zárhatja be a boltját."

Ez pontosan így van. Ezt a jogszabályt egyébként az EU találta ki.

(anyám ex dohánybolti eladó, onnan tudom)

2022. jún. 14. 16:31
 4/10 anonim ***** válasza:
28%
Ezt én sem cáfolom. De ez nem azt jelenti,hogy ez most ez így lesz. Nem erre szolgál a kamera, hgy ezt lessék. Ha senki nem látta rajtad, pl hatósági személy akkor kb semmi nem történt.
2022. jún. 14. 16:38
 5/10 anonim ***** válasza:
82%
Atya ég. Komolyan nem ismertem én sem ezt. Na nem mintha én gyerekkel járnék be.
2022. jún. 14. 16:54
 6/10 anonim ***** válasza:
70%
Amúgy meg számos ellen esetet láttam ezzel kapcsolatban. Nem egyszer látható ehhez hasonló, sőt 15 éveseket szolgálnak ki, mégsincs balhé vagy bezárás. Nincs olyan személy, aki a biztonsági kamerát ilyen célből figyelje. Kövezettek meg, ha rosszul látom.
2022. jún. 14. 17:00
 7/10 anonim ***** válasza:
84%

Így van.

Az üzletbe 18 év alatt személy nem léphet be.

Ezért látni sokszor, hogy óvodáskorú gyermek vár a dohánybolt előtt a szülőre.

(ami szerintem rémes, inkább oldja meg a szülő a cigivásárlást akkor, amikor egyedül van)

2022. jún. 14. 17:01
 8/10 anonim ***** válasza:
97%
Igen, sajnos tényleg így van. De valóban nagy faxság az egész. Kamera meg azért van mert csak arra tudnak hagyatkozni ha incidens van.
2022. jún. 14. 17:26
 9/10 anonim ***** válasza:
97%
Persze, a kamera nem arra van, ellenőrzéssel/próbavásárlással szoktak operálni.
2022. jún. 14. 17:30
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, jól látja az eladó, ez a saját érdeke. Tudom, hogy régen van már nemzeti dohánybolt, de én is csak néhány hete tudtam ezt meg. Furcsa mód, ezt mégis kevesen tartják meg, össze sem tudnám számolni hány alkalommal láttam olyat, hogy kisgyeremekkel bent beszélget az eladó a vásárlóval. Meglehet, hogy ez pont olyan környék, ahol gyakrabb az ellenőrzés vagy eleve volt már hasonló kálváriájuk, amikor így szívták meg. Ostoba szankció, sajnos nem ettől válik egy gyermek antialkolostává vagy dohányellenessé. A kamerás kérdésre a válasz: ez nem arra való, amit gondolsz, szintén saját érdekük, ha bűncselekmány áldozatává válnak, legyen róla felvétel. Ez az incidens nagy valószínűséggel ezzel a vitával le is lett zárva. Nyilván érdemes a vásárlóra ráijeszteni, hogy ezt be kell tartani, mert az a bolt bezárásával is járhat.

Egyébként legjobb tudomásom szerint max 500.000 Ft-ra büntetik meg ilyenért a dohányboltot. Ez könnyű kimondani, de az érintettnek ez nagyon komoly bírság.

2022. jún. 14. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!