Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ilyen létezik Magyarországon?

Ilyen létezik Magyarországon?

Figyelt kérdés
Olvastam, hogy vannak országok, ahol ha beköltözik x évre egy lakatlan házba, és életvitelszerűen ott él végig akkor egy idő után az övé lesz az ingatlan. Az a kérdésem, hogy ehhez hasonló van e Magyarországon? Vásárolt faterom 2011ben egy rokonának egy nagyon komoly sportkocsit. Még mindig apa nevén van az autó , de 13 óta nem állnak szóba mert a rokon az egy hatalmas mocsok, és csak kihasználta fatert, akinek egy másik esemény után ebből elege lett. A csávó tényleg olyan hogy a saját anyját is eladná 1 forintért. Szóval ha netán faterom elhunyna, és megörökölnék mindent, akkor az a sportkocsi is az enyém lenne igaz? Szóval nem fog átruházódni a rokonomra sehogy, hacsak nincs a végrendeletben, hogy neki adja ugye? Tehát elméletileg én majd odaállíthatok, hogy kérem az autót igaz? Mondjuk ez messze van, hogy én örököljek, mert fater csak 50 éves, tehát addigra valószínűleg a kocsi már működni se fog, de ki tudja. Ne értsetek félre, természetesen nem várom, hogy meghaljon.
2022. jún. 6. 12:02
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Értem. Hát ez biztos nem fog bekövetkezni. Mármint hogy ráiratja a kocsit. Bár ugye a rokon használja azóta is. Na mindegy. Ezt 20 30 év múlva tudjuk meg. Ha még akkor is gyakorizom, akkor majd megírom, hogy mi lett :D
2022. jún. 6. 13:46
 12/15 anonim ***** válasza:
Várjuk
2022. jún. 6. 13:49
 13/15 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Kis hazánk jogrendszerében van olyan, hogy elbirtoklás, mellyel un. eredeti szerzésmóddal - vagyis önállóan, a jogelőd tulajdonjogától függetlenül - szerzel tulajdonjogot.

Más a helyzet ingó esetén és ingatlannál.

Na most ennek vannak azért FELTÉTELEI.

Ezeket a Ptk. nagyon szépen leírja...(így én nem írom le), olvasd el, vagy pedig: a google a barátod.

Ha az autó továbbra is apád nevén van, akkor örökölheted, függetlenül attól, hogy esetleg a rokon használja. Kivéve végrendelet, ajándékozás vagy halál esetére szóló juttatás... etc.

2022. jún. 7. 19:07
 14/15 A kérdező kommentje:
Ok tehát amíg az ő nevén van, addig a miénk tulajdonképpen, bármi történik? Természetesen azt feltételezve, hogy ő nem dönt úgy, hogy végrendeletben, vagy még élete során átírná a rokon nevére.
2022. jún. 7. 19:11
 15/15 anonim ***** válasza:
Nagyjából igen
2022. jún. 10. 11:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!