Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A média milyen jogon közöl...

A média milyen jogon közöl rólam álhireket?

Figyelt kérdés

3 napja volt egy motorbalesetem, egy faluban 70el elütöttem egy kutyát. A kutya elpusztult és csak én sérültem meg könnyebben, anyagi kárt sem okoztam senkinek, mert a motor az árokba csúszott.

Még aznap este megjelent rólam egy cikk az online médiában miszerint nagy sebességgel száguldozó motoros balesetet okozott és életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Namost valóban a megengedett sebesség felett mentem, de halálbiztosan tudom, hogy szigorúan óra szerint 70el! Ez mióta nevezhezhető "nagy sebességű száguldozásnak"?? Naés mit neveznek életveszélyes sérülésnek? Valóban kijöttek a mentők, de nem voltam hajlandó elmenni velük és valami nyilatkozatot is aláírtam, hogy visszautasítom a kezelést. A híroldal képet is közölt az árokban fekvő összetört motoromról (rendszám cenzúrázva), mindezt az én megkérdezésem nélkül.

Facebookon sok ismerősöm látta a kamuhírt és felismerték a motorom, majd aggódva hivogattak, hogy mi történt.

Még a tegnap írtam egy számonkérő csípős hangvételű levelet az újságnak, de nem is reagáltak rá és a cikk még mindig elérhető.

2022. máj. 31. 17:13
1 2 3
 11/22 anonim válasza:
14%
Megölsz egy ártatlan állatot aztán itt pampogsz a becsületsértésért...az eszem megáll.
2022. máj. 31. 17:51
 12/22 anonim ***** válasza:
Nem szándékosan ölte meg, és a téma nem magáról a balesetről szól, hanem arról, hogy egy hírportál közölhet-e Róla a beleegyezése nélkül ilyen hírt? Vagy egy bizonyos szintű bűncselekmény fölött már a törvény szerint mindenféle engedély nélkül közölhetnek a hírportálok cikket beleegyezés nélkül? Erre a törvénycikkre kíváncsi lennék.
2022. máj. 31. 17:55
 13/22 Koplárovics Béci ***** válasza:

"Meggyőződésem, hogy 40el is bárki elütötte volna, mert egy bokorból ugrott ki hirtelen."

Bocs, de erről ez jutott eszembe:

[link]

2022. máj. 31. 18:16
 14/22 anonim ***** válasza:
Ne számonkérő levelet írj, hanem szabályszerűen, ügyvéd segítségével kérj helyreigazítást. Ha csak pici valótlanságot is közöltek, az már jár neked.
2022. máj. 31. 18:57
 15/22 anonim ***** válasza:
ja, és még annyi, hogy erre nagyon-nagyon rövid határidő áll rendelkezésedre, úgyhogy ha még nem járt le, akkor ezt intézd a számonkérő levelek helyett, mert az gyerekes, és semmire sem mész vele.
2022. máj. 31. 18:58
 16/22 anonim ***** válasza:

Lakott területen belül a "nagy sebességű száguldozás" 51 km/h-nál kezdődik. Aki így viselkedik az úton, az ezt a bánásmódot érdemli. A cikk többi eleme sem alkalmas arra, hogy a bíróság bármilyen módon felelősségre vonja a sajtóterméket.

Mindenesetre érdemes feljelentést tenned az állat gazdája ellen, ugyanis azzal, hogy felügyelet nélkül hagyta kóborolni, minimum szabálysértést követett el, sőt, a száguldozásod ellenére a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja is felmerül.

2022. máj. 31. 22:45
 17/22 A kérdező kommentje:

Ha az óra mutat 70et, az valójában GPS szerint max 65. Ha az 51 szerinted "nagy sebességű száguldozás" akkor az ország összes sofőrje köztörvényes bűnöző.

Minek neveznéd akkor 60at? Ész nélküli ámokfutás? Gondolom életfogytiglanit is adnál érte, 70ért pedig egyenesen halálbüntetést.

Egyébként a rendőrök kérdezgették a környéken lakókat, hogy kié a kutya, de senki sem vállalta magára.

2022. máj. 31. 23:10
 18/22 anonim ***** válasza:

16-os akkor 50 km/h alatt nem cikkezhetnek Rólad az engedélyed nélkül, de 50 km/h fölött igen? Mutass erre egy törvényt vagy cikkelyt!

[link] De tessék, hogy ki legyen elégítve a gyorshajtáson csámcsogók étvágya, itt lehet róla olvasgatni. És most, hogy Mindenki ennyire kielégült ezen, visszatérhetünk a kérdés témájára és kaphatnék egy olyan cikket, amiben le van írva, hogy a hírportál x%-os sebességtúllépés felett mentesül az olyan kötelezettségei alól, hogy beleegyezést kérjen a balesetet okozójától a fényképek felhasznàlására, esetlegesen még +x% fölött még jogában is állhat kicsit kiszínezni a témát? Mert a kérdés erről szól, nem a gyorshajtásról, sem magáról a balesetről. Ezek a Rendőrök dolga. De tényleg ennyire nehéz egyeseknek a szövegértés vagy csak trollkodnak?

2022. jún. 1. 05:38
 19/22 anonim ***** válasza:
baleset*
2022. jún. 1. 05:39
 20/22 anonim ***** válasza:

Ha mindig minden káreseményről engedélyt kéne kérnie a médiának az érintettektől is, akkor kb. soha, semmi baleset nem jelenne meg a hírportálokon, meg híradókban (mert ki adna rá engedélyt, hogy a balesetét mutassák?). Meg eleve, ha pl. haláleset, vagy komoly személyi sérülés történt, akkor hogyan kérnének engedélyt? Szóval feltételezem, hogy szimplán a személyiségi jogokat betartva közzétehetik a hírt meg a képeket.

Amúgy valószínű, a barátaid akkor is felismerték volna a motort, ha a hírportál teljesen a valóságot írja le, és jó eséllyel ugyanúgy megkérdezték volna, hogy "mi történt, jól vagy-e?" Legalábbis ezt írod, nem azt, hogy számonkértek hogy miért száguldottál. Inkább ezt nézd, hogy vannak akikre számíthatsz és köszönd meg nekik, hogy gondoltak rád.

2022. jún. 1. 07:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!