Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen büntetést von maga...

Milyen büntetést von maga után ha gps nyomkövetőt helyeznek el valakinek az autójának az alján és ez kiderül?

Figyelt kérdés

Milyen büntetést von maga után ha gps nyomkövetőt helyeznek el valakinek a tudta nélkül az autójának az alján és ez kiderül?

Milyen végeredményre lehet számítani az ejárás lezárultával: pénzbüntetés, felfüggesztett esetleg letöltendő börtön is?

Köszönöm a válaszotokat.

2022. máj. 23. 18:14
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Btk. 422. § (1a) b) Az (1) bekezdés szerint büntetendő(három évig terjedő szabadságvesztés), aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok jogosulatlan megismerése céljából nyilvános vagy a közönség részére nyitva álló helyen kívül más helyiségben vagy területen, továbbá - a közösségi közlekedési eszköz kivételével - járművön történteket titokban technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti.

Hogy aztán az ítélet mi lenne, nagyban függene, hogy ki, és miért tette, amit tett. Illetve felhasználta-e valamire a szerzett információkat. pl ezen paragrafus 4-es pontja már egy évtől öt évig terjedő büntetést tartalmaz, ha:

(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1)-(3) bekezdésben meghatározott tiltott adatszerzést

a) hivatalos eljárás színlelésével,

b) üzletszerűen,

c) bűnszövetségben vagy

d) jelentős érdeksérelmet okozva követik el.

2022. máj. 23. 18:34
 2/5 anonim válasza:
100%

Ez semmi. Amiért kapsz, az a kinyert adatok felhasználása.

Ott már bűncselekmény előkészülete..., na ezek már felfüggesztettet érnek.

2022. máj. 23. 18:35
 3/5 A kérdező kommentje:
Pontosítok: Korábban a családunknak hatalmas kárt okozott egy személy (vállalkozó) és a jogszolgáltatás zsákutcába futott. Így arra gondoltam, hogy egy nyomkövetőt helyezek el az autóján megfigyelve ezzel, hogy hol vállal munkát. Majd miután megbizonyosodtam róla, bejelentem a NAV-nál, hogy oda szálljanak ki. Teljes bizonyossággal tudom, hogy nem jelenti be a munkásait és az előző cége is kényszerfelszámolással dőlt be pár hónapja. Tudom nem szép dolog, de a bosszú hajt. Megkárosított már több családot (sikerült találtom további károsultakat is). Legalább a hatóság szálljon rá. Azt nem tudja kimagyarázni.
2022. máj. 23. 18:41
 4/5 A kérdező kommentje:
Folyat.: A legelső kérdésem arra irányult, hogy ha belevágok az akcióba és végül megtalálnák a kocsiján a nyomkövetőt, akkor mire számíthatok. Köszönöm.
2022. máj. 23. 18:42
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Írd rá az eszközre hogy "NAV" és ha meg is találja, inkább elveszíti.
2022. máj. 23. 19:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!