Legális 12 órát dolgozni nem készenléti jellegű munkakör esetében?
12 órát dolgozom egy nap kasszásként és az egyéb munkaterületen dolgozó kollégáim is pl árufeltöltő. Viszont a munka törvénykönyvében azt olvastam,hogy csak készenléti jellegű munkakör esetén lehet az alkalmazott teljes hosszabb napi munkaidőben ez azt jelenti a törvénykönyv szerint hogy az alkalmazott a munkaidejének egyharmad részében nem aktív ,viszont mi egész nap intenzíven dolgozunk.
Szóval akkor velünk szemben illegálisan jár el a cég?
Felvidéki vagyok.
Pls segítsetek megértetni hogy én nem értem csak vagy valóban illegálisan dolgozunk sokan ebben a világban?
Felvidéken dolgozom csak tudni szeretném hogyan van. Mert azt olvastam hogy csak készenlétisek dolgozhatnak így .
Leírnátok,hogyan van légyszi nálatok?
Magyarországon:
Munkaidőkeret alkalmazása esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló egyenlőtlenül beosztható napi 4 és 12 óra közötti időtartamú munkavégzésére. A munkaidőkeret alkalmazása esetén azonban sokkal fontosabb, hogy a teljes munkaidőt jelentő heti 40 órának a teljes munkaidőkeretre vetítve kell kijönnie: így például egy két hónapos munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkáltató megteheti, hogy az egyik hónapban a munkavállaló minden héten 44 órát dolgozik, viszont a következő hónapban már úgy osztja be, hogy csak heti 36 órát kelljen dolgoznia, így a két hónapban átlagában 40 óra munkavégzést teljesít a munkavállaló.
Minél hosszabb a munkaidőkeret, a munkáltatónak annál nagyobb „játéktere” van arra, hogy a munkaidővel gazdálkodjon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!