Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki öngyilkos hajlamú,...

Ha valaki öngyilkos hajlamú, és erről tudomást szerzek, köteles vagyok jelenteni?

Figyelt kérdés

Egy rokonom ilyen megjegyzéseket tett ma. Nagyon kivagyok. Szóltam a szüleinek, és felvették. De nem ez a lényeg. Természetesen morális kötelesség szólni valakinek. De kíváncsi vagyok valamire, ennek kapcsán jutott eszembe, mert nagyon zakatol az agyam. hogy ez jogilag hogy működik. Ha ez nem velem történik hanem valaki más beszél vele, és ő mondjuk nem szól, hanem elkezd erről dumálni vele, hogy hogyan tenné, stb és a végén azt mondaná, hogy tegye meg, és megtenné, akkor gyilkossággal elítélhető a személy?

Igazából azért jutott ez eszembe, mert amikor 15 voltam, 1 even keresztül bullyztak az iskolában, aminek következtében nagyon durván depressziós lettem, és voltak ilyen gondolataim. Többször mondták is, hogy miért nem ölöm már meg magam. Ha tegyük fel megteszem, erre felbuzdulva, akkor az illetőre nézve lett volna bármi következménye a dolognak?

2022. márc. 31. 23:38
 1/10 anonim ***** válasza:
Az öngyilkosságra való buzdítás és abban való segédkezés bűncselekmény. AZ más kérdés, hogy te már nem élnél, és ők simán hazudhatják, hogy sose céloztál ilyesmire.
2022. ápr. 1. 00:10
 2/10 A kérdező kommentje:

Értem. Hát igen.

De ha lenne írásos bizonyíték, amiben ilyeneket mondanak, hogy szívesen végignézném hogy megteszed, szólj ha megcsinálod látni akarom, ez már bűnnek számít? Jogilag, nem morálisan. Vagy csak akkor lett volna bűn ha végre is hajtom?

2022. ápr. 1. 00:16
 3/10 A kérdező kommentje:
Vagy "nem értem hogy nem dobtad még magad a Dunába" ilyen duma is volt. Megvannak a screenshotok, elő kéne keresnem. De nem akarok kezdeni ezzel semmit. Nagyon rég volt. Csak ennek a témának a kapcsán ezek felmerültek bennem.
2022. ápr. 1. 00:18
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

"szívesen végignézném hogy megteszed, szólj ha megcsinálod látni akarom, ez már bűnnek számít?"

Szerintem igen, de nem vagyok jogász.

De börtönbe emiatt biztos nem csuknák őket.

2022. ápr. 1. 00:22
 5/10 A kérdező kommentje:
Nem is akarok. Ez egyszerűen puszta kíváncsiság. Vagy ha mondjuk megmondtam volna nekik, hogy mikor teszem meg, és eljönnek megnézni, akkor már felelősségre vonhatóak lettek volna emiatt?
2022. ápr. 1. 00:24
 6/10 anonim ***** válasza:

Az, hogy nem szólsz, hogy valakinek öngyilkos hajlama van, még nem jogsértő.

Gondolj bele, hányszor van, hogy Rómeó nagyon szerelmes, és Júliáért ezt meg azt meg amazt tenne, csak hogy felhívja magára a figyelmet. Na, ilyenekkel nem futkosunk a rendőrségre meg a mentőkhöz. Bár van, aki ezeket tényleg komolyan gondolja, és egyfajta segélykiáltás lehet, de nagyon elenyésző ez az arány. Éppen ezért nem is büntethető.

A buzdítás, bullying, az már más.

A Btk-ban, az emberölésnél van egy ilyen bekezdés:

(5) 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki tizennegyedik életévét be nem töltött vagy akaratnyilvánításra képtelen személyt öngyilkosságra rábír, ha az öngyilkosságot elkövetik.

Ez már büntetendő tehát.

Felnőtt embert öngyilkosságra rábíró tehát egy buzdító személy akár ún. pszichikai bűnsegéd is lehet, ami szintén a btk 160.-ba beleférhet.

2022. ápr. 1. 05:14
 7/10 A kérdező kommentje:
Értem. Érdekes. Köszi.
2022. ápr. 1. 15:03
 8/10 A kérdező kommentje:
És hogyha csak egy normális beszélgetés keretében, a hajlamos elkezdi mondani hogy ő hogyan akar az lenni, és nem is akarja hogy megtalálják a testét, és a másik féllel, barátilag beszélget, hogy milyen módszerek vannak vagy lehetnek, és ezután lesz öngyilkos az is számonkérhető? Tehát ha nem mondd semmit, hogy öld meg magad, stb csak casual beszélget erről, akkor az is bűncselekmény?
2022. ápr. 1. 21:12
 9/10 anonim ***** válasza:
Nem.
2022. ápr. 2. 10:06
 10/10 A kérdező kommentje:
Értem
2022. ápr. 2. 14:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!