Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha én vagyok a kiadója a...

Ha én vagyok a kiadója a saját zenémnek, amihez engedéllyel felhasználok fényképet, majd a kép jogtulajdonosa később más személynek is megengedi a kép felhasználását, ettől az utóbbi személytől is én szedem be a jogdíjat?

Figyelt kérdés

Mondok egykét példát, hogy egyértelműbb legyek:

Pl saját zenémhez borítóképet vagy videoklipemhez vizuális tartalmakat használok fel, melyeknek nem én vagyok a szerzője és még nem volt kiadva. Majd kiadom a zenémet (nyilván a képekkel együtt). Ezután egy tőlem független személy a kép szerzőjétől felhasználási engedélyt kér. A kép szerzője megengedi neki. Ekkor ezt az UTÓBBI ügyletet ki rendezi? Nekem kéne a kép jogdíja után menni? És ennek a máik felhasználónak felém kell kifizetnie a kép díját?

Vagy pedig ez csak akkor történik így, ha én erre külön kötelezettséget vállalok. (Mert azzal, hogy engedélyt kapok vizuális tartalom használatára, még nem érzem reálisnak, hogy nekem kellene a vizuális tartalom zenémtől független ügyleteivel is foglalkozni.)

2022. márc. 26. 22:42
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

"Te a zenét adod és azt fogod kiadni, nem a képet."

Tehát ezek szerint, ha albumborítót adok ki, akkor a borító kép az jogi értelemben "nincs kiadva"? Hiszen a zenével együtt jelenik meg forgalomban.

Én dalokat, videoklipeket, (+ közösségi médiára fotósorozatot) adnék ki. A legjobb barátommal együtt közösen készítjük a produkciót. De ő csak a vizuális részeken dolgozik, én a zenei és vizuálison egyaránt. És én adom ki őket.

Mi a részesedéses formát tartjuk előnyösnek. Százalékos részesedést kapna, jogdíjat. (Bár a videóklippnél nem egyértelmű, hogy az ő díja szerzői joghoz, vagy szomszédos joghoz tartozik, mivel van, amit csak én rendezek és vágok, de ő veszi fel.)

Az a célom, hogy ezeket kiadhassam, feltölthessem olyan platformokra, amelyekbe mindketten beleegyezünk, és én mint kiadó, nyilván kötelességem összeírni, hogy hány százalék egyes alkotások után az ő részesedése.

Amit NEM akarok, hogy nekem kelljen az ő jogdíját olyan ügyekben is összegyűjteni, ahol ő másoknak megengedi ugyanezeknek a képeknek, videó részleteknek a felhasználását. (Azon részeket, amelyeknek ő a jogtulajdonosa, mivel én nem akarom lemondatni őt a vagyoni jogairól.)

Tehát a kiadásnál, a szerződésünkben külön ki kell erre térnem?

2022. márc. 27. 03:45
 12/13 A kérdező kommentje:
Tudom, erőltetettnek tűnő kérdés, de érteni akarom, mielőtt végül befizetek 40 ezret egy ügyvédre. És azt sem értem, hogy mit akarok kérdezni. De most talán sikerült megfogalmaznom!
2022. márc. 27. 03:47
 13/13 A kérdező kommentje:

JAVÍTÁS* !!

Tehát ezek szerint, ha ALBUMOT adok ki, akkor a borító kép az jogi értelemben "nincs kiadva"?

2022. márc. 27. 03:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!