Ha a büntetési tétel emelése nem szorítja vissza a bűnözést, akkor a traffipaxnál miért alkalmazzák?
Számtalanszor hangsúlyozzák, hogy ha halálbüntetést bevezetnénk akkor sem csökkenne a bűnözés jelentősen, csak akkor, ha az elkövetőt biztosan elkapják. A traffipax büntetéseket mégis keményen emelik.
Nem vagyok se gyorsahjtó, se semmi, de szerintem ez egy nagyon durva ellentmondás a rendőrség részéről. Vagy rosszul látom?
14:24 akkor mégis van értelme emelni a börtönéveket?
mert ezt nem értem, hiszen tényleg visszaszorult a balesetek száma, azonan egy gyilkos szinte már kisebb büntetést kap mint egy adócsaló (túlzok persze)
rosszul látod.
a buntetési tétel megállapításánál két alapvető szempont létezik. az egyik a büntetés a másik az elrettentés. ennek a kettőnek a kb. egyensúlya adja a büntetési tételt.
a gyorshajtásnál azért jó a tétel emelése, mert elrettent. egyszer-kétszer kap az illető egy szép kis csekket és utána már kétszer meggondolja, hogy mennyire lép rá a gázra. ez egy jól működő elrettentő hatás.
a halálbüntetéssel az a baj, hogy azok a bűncselekmények, amikért ezt adni szokták, azok jellemzően nem előre megfontolt szándékkal történek, hanem hirtelen/erős felindulásból. ilyenkor maga az elrettentés nem működik, ugyanis az elkövető olyankor nem gondolkozik. viszont utána működik valami más. az önfenttartás reflexe. ha elkapnak, halálbüntetést kapok, azaz semmi sem drága, hogy ne kapjanak el. ez nagyon szépen látszik amerikában, aki átlépte a határt, az már utána se istent, se embert nem ismer.
a lopással is tulajdonképpen hasonló a probléma. aki megélhetésből lop, annak a börtön nem visszatartó erő, hiszen addig sem kell a megélhetéséért kűzdenie. kaja van, meleg van, tiszta ruha van, ágy van, tök jó.
aki brahiból lop, annak egyrészt nagyobb a brahi, másrészt jellemzően ezek nem magányos cselekmények (hiszen látniuk kell a haveroknak, hogy mekkora májer vagyok), hanem csoportos dolgok, ott viszont az egyéni megfontolás nem működik. (nyúl vagy, nem mered megcsinálni...) ráadásul, ha elkapják és bezárják, akkor jó esély van rá, hogy növekedik az ázsiója (ne kötözködj vele, ő már börtönben is volt)
mindkét csoportra igaz, hogy a börtönben jó eséllyel még fel is világosítják őket, hogy mit csináljanak legközelebb máskor és akkor majd nem kapják el őket.
pl. a brahiból elkövetett bűncselekmények ellen sokkal jobb lenne egy közmunkaprogram, aminél ezek a "jófej gyerekek" narancssárga kezeslábasban söpörgetnék az utcát a lakhelyük, iskolájuk közelében, hogy röhöghessenek rajtuk az ismerőseik. ez elrettentő lenne. a börtön/pénzbüntetés nem az.
"a halálbüntetéssel az a baj..."
Nade aki egyszer megteszi, az könnyen meg fogja tenni újra. Ergo megelőző szerepe lenne a halálbüntetésnek.
"aki megélhetésből lop"
Lehet, hogy középkor, de: kézlevágás + állami eltartás megvonása. Balkéz először, hogy a jobbal valamit tudjon dolgozni, ha úgy adódik. Elrettentő lesz.
"aki brahiból lop"
A 15 éves lányok valószinűleg nem fognak többet brahiból lopni...
"Nade aki egyszer megteszi, az könnyen meg fogja tenni újra. Ergo megelőző szerepe lenne a halálbüntetésnek. "
az a baj, bár ezt leírtam, hogy ha van halálbüntetés, akkor még mielött elkapják, ha csak picit is muszály, újra megteszi.
végül is azt kellene kisakkozni, hogy egy gyilkos akkor öl-e meg több embert, ha gyilkol elkapják 10-15 évet ül, kijön, újra gyilkol stb. vagy akkor, ha gyilkol, majd ámokfutásba kezd... a tapesztalatok szerint az utóbbi...
"Lehet, hogy középkor, de: kézlevágás + állami eltartás megvonása. Balkéz először, hogy a jobbal valamit tudjon dolgozni, ha úgy adódik. Elrettentő lesz."
nem lesz. akkor sem volt az, amikor alkalmazták. a megélhetésit nem lehet elrettenteni, mert vagy csinálja, vagy éhenhal. ennyi.
csak legfejebb, ha ilyen tételeket hozol be, akkor a sima lopásból rövid úton többszörös gyilkosság lesz, mert mindent el fog követni, hogy ne kapják el...
hány éves vagy te? 10?
19:45 ezzel teljes mértékben egyetértek!
és megkaptam a választ a kérdésemre!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!