Hogy jut el egy ingatlan az árverésig, illetve ha eljut odáig, az eredeti tulaj még akkor is megveheti?
Egy falu szélén 1/2-ed részben tulajdonos vagyok egy darab földnek, amelynek egyik végén egy nyaralószerű épület van. Szőlő és gyümölcsös van a területen.
Én amúgy a szomszéd gyümölcsösnek vagyok 100%-ban tulajdonosa.
Az érintett ingatlan másik fele pedig a másik szomszédé, akinek viszont a lakóháza van ott egy hosszú kerttel. Igazából ilyen nadrágszíj alakzatú területek, de a közös terület a legszélesebb.
Anno egy bácsié volt, akinek nem voltak rokonai, és felesben ránk, a két szomszédra hagyta...
Mi sokáig békésen műveltük a területet, de inkább én, mivel a másik tulaj volt az öregebb, és már sokat nem bírt. Vele úgy egyeztünk meg, hogy a nyaraló az enyém és a föld első fele, övé pedig a hátsó. És minden, a nyaralót érintő kiadás engem terhel, továbbá az ő részét is segítek művelni, gyomirtani, stb. Magyarul ő szinte csak "aratott". Nem is volt ezzel gond. Amíg meg nem halt...
Most a gyerekei örököltek, akik messze laknak...
Ők el fogják adni az apjuk házát a kerttel, de vele együtt a mi közösünket is.
Arról pedig sajnos nincs írásban semmi, hogy mienk a nyaralós fél, övék a másik. MOndom, eddig béke volt és összedolgozás.
A nyaraló és a föld egyébként már külterületnek számít, míg a szomszéd, a lakóházuk nekik belterület. És az önkormányzat tervezi ezt is belterületté módosíttatni, mert az utca másik végéből is több építkezés történt már.... Vagyis valahol több lesz a terület értéke.
És ebből, hogy több lesz az értéke, továbbá nincs papír a megosztásról, ebből akar nagyobb hasznot húzni a két új örökösgyerek.
Azt akarják, hogy adjuk el közösen az ingatlant borsos áron... Vagy pedig én fizessem ki őket borsos áron...
Az az igazság, hogy én eladni nem akarom, az én részemet semmiképp, de igazából az övéket is inkább megvenném, az utóbbi pár évben teljes egészében én dolgoztam...
És bár lenne annyi pénzem, amit kérnek, de ezt nem tartom jogosnak, nem akarok annyit fizetni érte. Annyiért venném meg, amennyiért a környéken a szőlőket adják-veszik.
Ők meg az épületre hivatkozva akarnak többet....
Az a kérdésem, hogy ha nem engedek és ők
"közös tulajdon megszüntetése" címen pert indítanak ellenem...
akkor mi lehet a végkifejlet?
Ha a bírósági szakértő által megállapított árat is túlzónak tartanám, nem fizetném ki, akkor úgy tudom, jön az árverés.
Na és ekkor mi van?
Ha már árverésre van kiadva, akkor is még közbeléphetek mint feletulajdonos, és megvehetem mindig, vagy akkor már nem???
(Amúgy utálták az apjukat, sose látogatták. A személyes holmijait kidobták már, és az értékesebb hagyatékán nyerészkednek...)
#10 Teljesen igazad van.
Rokonomék így jártak. A szomszédjukban egy régi gyárterület volt amit a rendszerváltás után zártak be. Pár évig csak nézegették a hatalmas üres területet, majd rokonom megbontotta a hátsó kerítését, kaput szerelt rá és elkezdte művelni a ház mögötti részt. Idővel szépen be is ültettek a kisebb telekrészt gyümölcsfákkal, veteményessel. a 15. évben voltak, rokonom már előkészítette az elbirtoklás iránti kérelmet, amikor megjelentek földmérők a területen, mert a régi tulaj eladta az egészet és építkezésbe kezdtek. Nem is lett semmi az elbirtoklásból, hiszen jöttek és szóltak rokonomnak, hogy az a terület be lesz szántva, ami növény vagy más kell neki azt időben szedje össze.
Az ügyük az elbirtoklás - már ügyvédnél is járt, pontosan tudták, hogy nem az övék az a terület, csak mivel 20 évig senki nem járt arra, egy szalmaszálat nem tett keresztbe és nem is szólt, hogy ott valaki műveli a területet, így el lehetett volna birtokolni. HA nem indul be akkor ott az építkezés, csak pár hónappal később.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!