Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha örököltem egy lakást, azt...

Ha örököltem egy lakást, azt legálisan kiadtam, a bevételt pedig félretettem, akkor az a pénz teljesen az enyém váláskor?

Figyelt kérdés
Örököltem egy lakást, azt bejelentve kiadtam. Ami havi lakbér érkezett minden hónapban a számlámra, utána pont ugyanannyi pénz ment tovább államkincstári számlára megtakarításba. Mivel ez a pénz olyan vagyonból származik, ami amúgy sem közös (mert az örökölt az nem lesz közös), ezért ez is saját marad?
2022. febr. 16. 09:11
 1/6 anonim ***** válasza:
86%
Nem. Az ingatlan a tied, az ingatlan haszna a házasság alatt pedig közös vagyon.
2022. febr. 16. 09:12
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem úgy van, hogy a közös vagyonból termelt pénz közös, a saját vagyonból termelt viszont saját? Pl. ha tőzsdézek a megkeresett pénzemmel, az közös, de ez így nem?
2022. febr. 16. 09:24
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nem úgy van. Rosszul tudod.
2022. febr. 16. 09:27
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha azonban például az örökölt lakást albérletbe adja, az abból befolyt bevétel már közös vagyonnak számít, hiszen a törvény kimondja, hogy a különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon.

[link]

2022. febr. 16. 09:28
 5/6 anonim ***** válasza:

nem véletlen van bizonyos esetben saját vagyon, mert minden más esetben közösbe megy a dolog

pl a saját vállalkozás ami a házasság előtt megvolt az a tied, viszont ha kiveszed a pénzt, akkor "bedobod a közösbe"

2022. febr. 16. 09:34
 6/6 anonim ***** válasza:

Alap esetben közös bevétellé válik, de köthettek róla szerződést, amiben közösen megállapodtok róla, hogy ez vagy az a bevétel nem számít közös bevételnek. De ezt a másik félnek is el kell ismernie, hogy jogerősen így legyen.

Válás esetén is megállapodhattok róla, csak válni általában már nem jó viszonyban szokás, ezért az ellenérdekelt felek a számukra legkedvezőbben igyekeznek értelmezni a dolgokat és minél kevésbé tenni engedményeket a másik számára.

Éppen ezért szokás a házassági szerződést már akkor megírni, amikor még jó a viszony és talán nem is sejti senki, hogy egy nap vége lesz majd a házasságnak. Na persze egy ilyen szerződésben nem csak a te lakásod bevételének a sorsát szokás lefektetni, hanem a másik egyéb bevételeiről is szokás kimondani, hogy az meg az ő bevétele, nem közös...

2022. febr. 19. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!