Ha örököltem egy lakást, azt legálisan kiadtam, a bevételt pedig félretettem, akkor az a pénz teljesen az enyém váláskor?
Ha azonban például az örökölt lakást albérletbe adja, az abból befolyt bevétel már közös vagyonnak számít, hiszen a törvény kimondja, hogy a különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon.
nem véletlen van bizonyos esetben saját vagyon, mert minden más esetben közösbe megy a dolog
pl a saját vállalkozás ami a házasság előtt megvolt az a tied, viszont ha kiveszed a pénzt, akkor "bedobod a közösbe"
Alap esetben közös bevétellé válik, de köthettek róla szerződést, amiben közösen megállapodtok róla, hogy ez vagy az a bevétel nem számít közös bevételnek. De ezt a másik félnek is el kell ismernie, hogy jogerősen így legyen.
Válás esetén is megállapodhattok róla, csak válni általában már nem jó viszonyban szokás, ezért az ellenérdekelt felek a számukra legkedvezőbben igyekeznek értelmezni a dolgokat és minél kevésbé tenni engedményeket a másik számára.
Éppen ezért szokás a házassági szerződést már akkor megírni, amikor még jó a viszony és talán nem is sejti senki, hogy egy nap vége lesz majd a házasságnak. Na persze egy ilyen szerződésben nem csak a te lakásod bevételének a sorsát szokás lefektetni, hanem a másik egyéb bevételeiről is szokás kimondani, hogy az meg az ő bevétele, nem közös...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!